nedelja, 20. decembar 2015.  17:00h
Pročitano 1321 puta

Vukovi iz Pančeva zbrinuti u Grčkoj

Vukovi koji su bili zbrinuti u prihvatilištu u Pančevu od 16. decembra su smešteni u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri u Grčkoj.

Vuk je u oktobru 2006. godine pronađen povređen, i od tada je živeo u prihvatilištu za pse u Pančevu Vuk je u oktobru 2006. godine pronađen povređen, i od tada je živeo u prihvatilištu za pse u Pančevu MPZŽS

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine (Grupa za sprovođenje CITES konvencije) 15. decembra je uspešno sprovedena akcija zbrinjavanja tri primerka vuka (Canis lupus) – mužjak i dve ženke u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri Arcturos u Grčkoj.

Akcija je sprovedena u saradnji sa NVO „Četiri Šape“ i stručnjacima za krupne zveri Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog Muzeja u Beogradu.

Vukovi su bili privremeno zbrinuti u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu. Kada je pronađen u oktobru 2006. godine, mužijak vuka bio je povređen. Nakon saniranja povrede zbrinut je u sklopu prihvatilišta za pse JKP „Higijena“ u Pančevu. Crna vučica je pronađena u avgustu 2008, a zatim zbrinuta u Pančevu.

Treća jedinka, vučica, odnosno hibrid vuka i psa, pronađena je u februaru 2014. godine. Na osnovu ponašanja ove životinje, pretpostavlja se da je odgajana kao pas, tako da je naviknuta na ljude i relativno je pitoma, a nalazila se u zrenjaninskom prihvatilištu.

 

Zrenjanin zenka

 

Ženka Vuk (Canis lupus) ima status strogo zaštićene vrste na većem delu teritorije AP Vojvodina, dok na ostatku teritorije Republike Srbije ima status zaštićene, ali istovremeno i lovne vrste. Ova vrsta je zaštićena međunarodnim ugovorima poput CITES i Bernske konvencije, a u svim državama EU ima status stroge zaštite.

Ova tri vuka, nije bilo moguće pustiti u prirodu, jer su odrasli u zatočeništvu i naviknuti su da se ljudi staraju o njima, što znači da ne mogu samostalno da žive na slobodi. Tokom privremenog boravka u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu, vukovima je obezbeđen poseban ograđen prostor sa prirodnom podlogom i vegetacijom, bazenima i brlozima. 

Iako su imali odgovarajući prostor za osnovne etološke potrebe, neophodno je bilo da se zbrinu u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri, odnosno vukove.

Proces pronalaska trajnog rešenja za njihovo zbrinjavanje u sklopu specijalizovanog prihvatilišta trajao je više od dve godine.

Ministarstvo je uspostavilo zvaničnu saradnju sa specijalizovanim prihvatilištem za krupne zveri Arcturos u Grčkoj, koje prihvata i rehabilituje povređene ili oduzete medvede i vukove sa teritorije Grčke, drugih država članica EU, ali i iz drugih država u regionu. Takođe, zahvaljujući već postojećoj saradnji Ministarstva i NVO „Četiri Šape“, obezbeđen je transport ovih primeraka. Vukovi su pristitigli u prihvatilište u ranim jutarnjim časovima, 16. decembra.

 

 

Autor:  MPZŽS
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00