četvrtak, 17. decembar 2015.  22:31h
Pročitano 1859 puta

Predstavljena publikacija „Imaš pravo da...“ u Ivanovu i Banatskom Novom Selu

Publikacija „Imam pravo da...“ na mađarskom, bugarskom i rumunskom jeziku danas je predstavljena u dve mesne zajednice – Ivanovo i Banatsko Novo Selo.

Publikacija "Imaš pravo da..." danas je predstavljena u MZ Ivanovo i MZ Banatsko Novo Selo Publikacija "Imaš pravo da..." danas je predstavljena u MZ Ivanovo i MZ Banatsko Novo Selo Pančevo.MOJKraj.rs

Ove publikacije koje na pet jezika nacionalnih zajednica objašnjavaju nadležnosti grada, na koji način ostvariti svoja prava, ali i kako najlakše doći do raznih dokumenata i obrazaca objavljene su u okviru projekta “Skupština za sve“ koji sprovodi grad Pančevo, a koji sufinansira Savet Evrope, a deo je projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” koji sprovodi Savet Evrope i Evropska Unija.

 

Ivanovo

 

Milica Todorović, potpredsednica Skupštine grada Pančeva rekla je da je cilj posete predstavljanje projekta “Skupština za sve” u Mesnoj zajednici kako bi se govorilo o prednostima projekta za nacionalne manjine i predstaviti priručnik "Imaš pravo da..."  koji je preveden na jezike nacionalnih manjina, a sadrži sve potrebne informacije o postupku i neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava u organima Grada,  daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana i građanki na jezicima nacionalnih manjina i promoviše mesne zajednice u kojima žive nacionalne manjine. U publikaciji se nalazi i Statut Grada.

U publikacijama je i jedan deo gde opisuje i njihova mesta gde pretežno živi stanovništvo koje opisujemo ovde u publikaciji. To je lep opis onoga što kao nacionalne manjine i čine za njihovu zajednicu. Pored toga tu su i sve informacije koje se tiču dobijanja raznih dokumenata, obrazaca i svega što je potrebno da bi neko svoje pravo ostvarili, kazala je Milica Todorović.

Ivanovo je multinacionalna sredina gde se u službenoj upotrebi pored srpskog koriste i bugarski i mađarski jezik. U njemu živi blizu hiljadu stanovnika, većinom iznad 50 godina života.

Dimko Bogdanović, prosvetni radnik u penziji kaže da je zato dobro što sada postoje i ove publikacije, da starijima olakšaju snalaženje.

Ovakve publikacije mnogo znače, stariji ljudi se mahom obraćaju na maternjem jeziku. Mogu bolje da razumeju današnju situaciju, mogu bolje da shvate današnje probleme, lakše im je da to uoče na taj način, kazao je Dimko Bogdanović.

U Osnovnoj školi „Moša Pijade“ deca imaju mogućnost da fakultativno uče bugarski i mađarski sa elementima nacionalne kulture, kaže Sanja Simić Mijatović, direktorka škole u Ivanovu.

Postoji problem sa udžbenicima, s obzirom da su naši nastavnici prinuđeni da se na raznorazne načine snalaze, pogotovo kada su u pitanju udžbenici za više razrede. Dobro bi došle neke radne sveske, rekla je ona.

Milica Todorović Sanja Simić Mijatović i profesor bugarskog

 

Ivana Marković, članica projektnog Tima najavila je da je u toku izrada posebnih internet stranica na jezicima nacionalnih manjina sa svim informacijama koje su obuhvaćene priručnikom i na kojima će biti dostupan Statut grada Pančeva (takođe preveden na jezike nacionalnih manjina).

Nakon Ivanova, predstavnici Grada Pančeva posetili su i Mesnu zajednicu Banatsko Novo Selo, jer u razgovoru sa predstavnicima MZ u kojima su u službenoj upotrebi i jezici nacionalnih manjina može se saznati šta je to potrebno još prevesti na jezike nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u Pančevu kako bi se unapredio odnos grada i građana.

 

2

 

Posete mesnim zajednicama Jabuka i Vojlovica planirane su za 22. decembar.

Projekat „Skupština za sve“ sprovodi se s ciljem da se što veći broj građana i građanki  - pripadnika mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice, informiše i bolje upozna sa mogućnostima da koriste svoj jezik u službenoj upotrebi u organima grada Pančeva, ali i da bi se podsticala i promovisala upotreba jezika nacionalnih manjina. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00