četvrtak, 17. decembar 2015.  16:42h
Pročitano 1499 puta

Održano predavanje o ozonskom omotaču

U Domu omladine u Pančevu danas je održana je manifestacija Pokreta gorana i centra volontera koja predstavlja jednu od aktivnosti na projektu „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ koji je podržao Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva. 

U Domu omladine govorilo se o značaju ozonskog omotača U Domu omladine govorilo se o značaju ozonskog omotača PGCVP

Ostale aktivnosti na projektu su strip radionice i eko kviz u koji su uključena deca iz osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva.

U Domu omladine profesorka geografije Branka Marković održala je predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere. 

 

SAM 7631

 

Tatijana Predojević i Mihajlo Katić, osmaci Isidorine škole pripremili su dve zanimljive prezentacije o ugroženosti životne sredine

Program su osvežile muzičke tačke hora Isidorine škole koji predvodi profesorka Tatjana Arsić. 

 

SAM 7638

Ovim projektom želili smo da skrenemo pažnju javnosti na potrebu očuvanja ozonskog omotača od štetnog delovanja freona iz rashladnih uredjaja, ali i dezodoransa i lakova za kosu. Oštećenjem ozona nastaju ozonske rupe koje predstavljaju nesmetan prolaz za UV zračenje koje je štetno za naše oči jer izaziva kataraktu i za kožu na kojoj izaziva razne promene od kojih su najopasniji melanomi odnosno kanceri kože, kaže Milena Jovišić, koordinatorka projekta i tim lider Pokreta Gorana i centra volontera Pančevo.

Ona je naglasila da bi zato trebalo da koristimo proizvode sa oznakom „Ozone friendly“ što znači da su to proizvodi bez štetnih gasova po ozonski omotal koji je jedini naš prirodni štit od UV zračenja.

 

Autor:  M.J.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00