sreda, 16. decembar 2015.  15:33h
Pročitano 960 puta

Predstavljanje publikacije "Imaš pravo da..." u Ivanovu i Banatskom Novom Selu

Publikacija “Imaš pravo da…” na rumunskom i bugarskom jeziku biće predstavljena u mesnim zajednicama Ivanovo i Banatsko Novo Selo, u četvrtak, 17. decembra.

 U priručnicima pripadnici mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice mogu da se informišu o tome kado da koriste jezik u službenoj upotrebi u ogranima grada Pančeva U priručnicima pripadnici mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice mogu da se informišu o tome kado da koriste jezik u službenoj upotrebi u ogranima grada Pančeva Grad Pančevo

Publikacija je objavljena u okviru projekta “Skupština za sve“ koji sprovodi grad Pančevo, a koji sufinansira Savet Evrope, a deo je projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” koji sprovodi Savet Evrope i Evropska Unija.

U saradnji sa predsednicima Skupština mesnih zajednica publikacija će u Mesnoj zajednici Ivanovo biti predstavljena u 11 sati, a u Mesnoj zajednici Banatsko Novo Selo u 13 sati.

U Ivanovu i Banatskom Novom Selu, u ime projektnog tima, građanima će se obratiti Milica Todorović, potpredsednica Skupštine grada Pančeva i Ivana Marković, članica Tima.

Posete mesnim zajednicama Jabuka i Vojlovica planirane su za 22. decembar.

Cilj posete je predstavljanje projekta “Skupština za sve” u Mesnoj zajednici gde će predstavnici Skupštine grada Pančeva tom prilikom razgovarati o prednostima projekta za nacionalne manjine i predstaviti priručnik "Imaš pravo da..."  koji je preveden na jezike nacionalnih manjina, a sadrži sve potrebne informacije o postupku i neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava u organima Grada,  daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana i građanki na jezicima nacionalnih manjina i promoviše mesne zajednice u kojima žive nacionalne manjine.

Takođe, najaviće se i izrada posebnih internet stranica na jezicima nacionalnih manjina sa svim informacijama koje su obuhvaćene priručnikom i na kojima će biti dostupan Statut grada Pančeva (takođe preveden na jezike nacionalnih manjina).

Od građana i predstavnika mesnih zajednica očekuju se i konkretni predlozi za unapređenje projekta "Skupština za sve" koji će dodatno olakšati pristup  i ostvarivanje prava svih nas koji živimo u lokalnoj zajednici, tako da su svi zainteresovani građani dobrodošli na ovaj skup.

Projekat „Skupština za sve“ sprovodi se s ciljem da se što veći broj građana i građanki  - pripadnika mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice, informiše i bolje upozna sa mogućnostima da koriste svoj jezik u službenoj upotrebi u organima grada Pančeva, ali i da bi se podsticala i promovisala upotreba jezika nacionalnih manjina. 

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00