sreda, 16. decembar 2015.  09:01h
Pročitano 902 puta

Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Komemorativna svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu biće održana danas u 11 sati u Spomen-kompleksu "Stratište" u Jabuci kod Pančeva.

Ceremonija će početi u 11 sati Ceremonija će početi u 11 sati Grad Pančevo

Vence će u ime grada Pančeva položiti gradonačelnik Saša Pavlov, koji će se, nakon toga, obratiti na ceremoniji i odati počast postradalima.

Kako je saopštio Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državnoj ceremoniji će prisustvovati potomci žrtava, predstavnici romske nacionalne manjine, Pančeva, predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja venac će položiti pomoćnik ministra Milan Popović, a nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima će se obratiti i predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.

Povod za komemorativna okupljanja 16. decembra je sećanje na 16. decembar 1942. godine, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00