petak, 11. decembar 2015.  20:13h
Pročitano 859 puta

I u Pančevu obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u četvrtak, 10. decembra u Gradskoj upravi održane su projekcije tri filma kojima je osnovna tema život osoba sa invaliditetom.

Filmovi sa Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ prikazani sinoć u Pančevu Filmovi sa Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ prikazani sinoć u Pančevu Grad Pančevo

Filmovi su prikazani i nagrađeni na Filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“, festival je međunarodnog karaktera i održan je po 13. put u periodu 21.-27.09. u Kulturnom centru Novog Sada  u realizaciji Kreativno afirmativne organizacije –Parnas.

Kao bitan segment festivala izdvaja se Filmski karavan, u okviru kog se realizuje gostovanje u gradovima Srbije, ali i van teritorije naše zemlje, u saradnji sa lokalnim partnerima.

Na ovaj način, filmovi (uglavnom nagrađeni filmovi) postaju dostupni građanima i građankama širom Srbije i regiona čime se i efekat Festivala širi.    

Današnjom projekcijom ovih filmova želimo da podsetimo javnost da svi zajedno možemo mnogo da učinimo jedni za druge. Očekujem da svi koji dođu, tu poruku i pošalju. Grad Pančevo, u ovih 16 dana aktivizmom protiv nasilja nad ženama, uradio je i jednu konkretnu stvar. To je poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama ženama s poteškoćama u kretanju – izjavila je Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

PC100110

 

Filmski karavan je do sada realizovan u Temerinu, Užicu, Subotici i Kraljevu.

Realizaciju Festivala i Filmskog karavana finansijski su podržali: Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo kulture, "ERSTE" Banka, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Festival se održava svakog septembra u Novom Sadu, a zatim se neki od nagrađenih filmova prikazuju u pet lokalnih zajednica. Naša ideja je da, putem filmske umetnosti, približimo živote osoba s invaliditetom, da utičemo na smanjenje predrasuda, da ukažemo na probleme, ali i na potencijale osoba s invaliditetom – navela je Melisa Milinković, direktor Filmskog festivala.

U  okviru Filmskog karavana Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“, prikazana su tri kratka filma:

1. Film "Kada bih mogla da biram" čiju režiju potpisuju Žarko Sebić i Mirjana Isakov. Protogonistkinja Marina Obradović koja je i inspirisala film jer kako sama kaže ne boluje, već ima cerebralnu paralizu, dobila je plaketu za najbolju protagonistkinju Festivala. 

2. Kao najoriginalniji film proglašen je španski animirani film "Cuerdas-Užad" u režiji Pedro Solis Garcie. Bez predrasuda i straha devojčica postaje drugarica sa dečakom u kolicima i uveseljava ga igrajući se sa njim. Ovaj film je ujedno i publici ostavio najveći utisak.

3. Film Milese Milinković "Trenutak: Radost" koji kroz iskustva četiri žene iz četiri grada otvara pitanja prava na materinstvo žena sa invaliditetom, izazova sa kojima se ove žene susreću ali i potrebne sistemske društvene podrške. 

 

dan lj 2

 

Nakon projekcije prisutni su podelili utiske i otvoren je dijalog sa krajnjim ciljem ukazivanja na položaj i život osoba sa invaliditetom u celoj zajednici, sa dodatnim osvrtom na našu lokalnu sredinu u nameri da pošaljemo poruku javnosti i  svim pojedinkama  i pojedincima da mogu dodatno da doprinesu poboljšanju položaja i lakšem suživotu svih nas, a pre svega osoba sa invaliditetom

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00