ponedeljak, 7. decembar 2015.  23:24h
Pročitano 2434 puta

Održan protest vlasnika kućnih ljubimaca

U Pančevu se danas okupilo nekoliko desetina građana sa svojim kućnim ljubimcima ispred Gradske uprave kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog loše gradske Odluke o držanju pasa i mačaka.

Građani su protestovali s kućnim ljubimcima nezadovoljni gradskom Odlukom o držanju pasa i mačaka Građani su protestovali s kućnim ljubimcima nezadovoljni gradskom Odlukom o držanju pasa i mačaka Pančevo.MOJKraj.rs

Protest su organizovali članovi Društva za zaštitu životinja i prirode “Ekolibrijum” koji su u ime okupljenih građana gradskoj vlasti predali pismo sa svojim zahtevima.

Jedan od razloga nezadovoljstva je važeća gradska Odluka prema kojoj se kažnjavaju koji drže veći broj životinja, za razliku od neodgovornih vlasnika koji pse i mačke izbacuju na ulicu. 

 

protest

 

Tatjana Stana iz Starčeva kaže da je udomila devet, uglavnom povređenih životinja, koje su, zahvaljujući njoj, vakcinisane i čipovane, a sada su u procesu sterilizacije. Zbog prijave komšija mora je da plati kaznu 10.000 dinara.

Komunalna inspekcija je došla po prijavi i kaznila me. Apsurdno je da oni koji povređuju životinje i izbacuju ih na ulicu ne budu kažnjeni, a mi, koji životinje spasavamo i obezbeđujemo im dobre uslove za život, plaćamo kazne. Danas protestujemo da bi promenili gradsku Odluku o broju životinja koje držimo, ali i protiv neodgovornih vlasnika koji se loše staraju o životinjama i izbacuju ih na ulicu, kaže ona.

Zora Kolarski, zastupnica Društva Ekolibrijum kaže da bi rešenje ovog problema bilo u izmeni gradske Odluke, odnosno spornog dela, i da bi akcenat trebalo staviti ne na broj životinja već na uslove u kojima životinje žive.

 

Zora Kolarski

 

 

Problem je nastao zbog gradske Odluke o držanju domaćih životinja koja je doneta pre nekoliko godina, po kojoj nije dozvoljeno držati više od dva psa i dve mačke, rekla je Zora Kolarski.

Vladimir Delja, član Gradskog veća za ekologiju i koordinator Tima za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka kaže da je Gradska uprava pri kraju izrade nove Odluke o držanju kućnih ljubimaca, koja bi mogla biti usvojena na narednoj sednici Skupštine Pančeva.

Nova Odluka je u skladu s Zakonom o dobrobiti životinja. Ona će obezbediti da se vodi računa o uslovima, tako da neće biti dozvoljeno držati više od jednog psa ako uslovi nisu dobri, a sa druge strane, ako su uslovi dobri, biće dozvoljen veći broj životinja, kaže Delja.

Prema njegovim rečima, druga faza će biti kažnjavanje nesavesnih vlasnika koji svoje ljubimce ne čipuju, nemaju povodac ili ako se dogodi da pas nekoga ujede.

Zora Kolarski iz Društva Ekolibrijum u ime okupljenih građana predala je njihove zahteve gradskim vlastima.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.73 117.43 USD 107.59 108.24 CHF 120.67 121.40 SEK 9.97 10.03