nedelja, 6. decembar 2015.  07:41h
Pročitano 991 puta

Protest vlasnika kućnih ljubimaca

U Pančevu bi u ponedeljak, 7. decembra u 12 sati ispred Gradske uprave trebalo da se održi protest vlasnika kućnih ljubimaca nezadovoljnih odnosom grada prema životinjama.

Protest vlasnika kućnih ljubimaca počeće 7. decembra u 12 sati Protest vlasnika kućnih ljubimaca počeće 7. decembra u 12 sati Foto (ilustracija) Ekolibrijum

Organizator protesta, Društvo za zaštitu životinja i prirode „Ekolibrijum” iz Pančeva, tom prilikom će izneti zahtev da se što pre izmeni gradska odluka o držanju domaćih životinja na osnovu koje je njihov broj odnedavno ograničen.

Zahtevi koje će organizatori protesta predati gradskim vlastima:

1. Hitna izmena gradske odluke o držanju domaćih životinja i stavljanje akcenta na uslove u kojima se životinje drže
2. Hitno pokretanje svih zakonskih procedura i iznalaženje načina za kažnjavanje neodgovornih vlasnika koji svoje životinje izbacuju na ulicu
3. Hitno rešavanje problema u gradskom prihvatilištu

Zora Kolarski iz ovog Udruženja poziva građane da dođu na plato u što većem broju, da pokažu da je situacija u Pančevu alarmantna i da na osnovu toga zahtevaju što hitniji početak rešavanja nekih osnovnih problema.

U svakodnevnom kontaktu sa građanima počevši od onih koji se bave zaštitom i pomaganjem napuštenih životinja, preko onih koji imaju svoje ljubimce, pa sve do onih kojima smeta sve veći broj životinja na ulici, ukazala se potreba za reakcijom udruženja, kaže ona.

 

Povodom javnog obraćanja Društva za zaštitu životinja i prirode “Ekolibrijum” iz Pančeva i nekoliko udruženja građana sa teritorije Srbije, u svojstvu koordinatora Stručnog tima za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Pančeva Vladimir Delja, saopštenjem se obratio javnosti u želji da upozna građane sa nekoliko činjenica vezanih za brigu o životinjama. Celo saopštenje možete pročitati na sajtu Gradske uprave Pančevo.

Pre ideje o protestu potekle od većeg broja građana sa teritorije grada Pančeva, preduzete su sve mere da se problemi reše regularnim putem i u skladu sa zakonskim odredbama.

Međutim, usled nerazumevanja i nezainteresovanosti nekih gradskih institucija do očekivanog rezultata nije došlo. 

Iznenađeni smo stavom pojedinih gradskih čelnika da smo mi samo nekolicina dokonih ljudi koji “nemaju pametnija posla nego se bave kučićima jer ništa drugo ne znaju”. Zato molimo sve građane de se baš zbog ovakvog stava odazovete našem pozivu i dođete u što većem broju kako bismo pokazali da nas ima i da nam je stalo da se čitava situacija reši što pre i u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, kaže Zora Kolarski.

Protest treba da bude miran skup koji će trajati onoliko koliko je potrebno da se predaju tri trenutno najvažnija zahteva gradskom većniku zaduženom za komunalne delatnosti.

Organizatori protesta kažu da sve nabrojano u zahtevima je rešivo i, s obzirom na to da se upravo Pančevo ističe kao mesto gde postoji veliki broj građana koji brinu o životinjama, a takođe je i prvi u Srbiji uveo neke novine baš na tom polju, nadaju se da postoji volja za pronalaženjem rešenja.

Nadaju se i da će Pančevo i ovog puta biti prvi koji su pokrenuli rešavanje ovih problema na prihvatljiv način i za životinje i za ljude.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00