sreda, 2. decembar 2015.  22:19h
Pročitano 1639 puta

Udruženja građana pokrenula inicijativu da se ne uklanja skulptura “Udovice”

Pet udruženja građana iz Pančeva pozvalo je večeras javnost da podrži njihovu inicijativu da se iz centra grada ne uklanja skulptura “Udovice” i da se na to mesto ne postavlja spomenik vojvodi Stevanu Petroviću Knićaninu.

Udruženja građana pokrenula inicijativu da se ne uklanja skulptura “Udovice” koja se nalazi ispred Gradske uprave Udruženja građana pokrenula inicijativu da se ne uklanja skulptura “Udovice” koja se nalazi ispred Gradske uprave Pančevo.MOJKraj.rs

U tekstu apela dostavljenom medijima, organizacije civilnog društva protive se “najnovijoj u nizu promašenih inicijativa Gradske uprave - da se sa platoa ispred zgrade Gradske uprave izmesti skulptura Save Sandića „Udovice“ (ili „Dve žene“) i da na to mesto postavi spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu - iz više razloga".

U tekstu apela navodi se da ne postoji nikakva realna potreba, osim da se njome realizuju dnevno-politički i ideološki (dalje nekritičko posrbljavanje Vojvodine) interesi vladajuće Srpske napredne stranke, ili, možda, jer sled događaja navodi na takvu sumnju, i finansijski interesi određenih grupa i lobija.

Već sama ideja o postavljanju još jednog spomenika uniformisanom licu, i to, današnjim rečnikom rečeno, komandantu paravojnih formacija, ispred zgrade institucija sistema, dalje militarizuje i patrijarhalizuje javni diskurs i ne doprinosi toliko potrebnoj afirmaciji vrednosti kulture mira i nenasilja u našem postkonfliktnom društvu, koje je suočeno sa teškim posledicama ratova vođenih devedesetih godina 20. veka u bivšoj Jugoslaviji. Osim toga, spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu ne bi oslikavao vrednosti multikulturalnosti i viševekovnog suživota pripadnika različitih etničkih i verskih zajednica, na koje su građani Pančeva toliko ponosni. Nadamo se da će spomenici koji će ubuduće biti otkrivani u našem gradu, i to ne na mestu postojećih spomenika, simbolizovati ljubav, mir i dobrotu, a ne nasilje, rat i strah, piše između ostalog u apelu.

dve zene spomenik Save Sandića ispred Gradske uprave Pančevo

Potpisnici apela takođe smatraju da bi realizacijom ove zamisli bilo potrošeno nekoliko miliona dinara iz budžeta Grada Pančeva, što znači novca svih građana, što je apsolutno neodgovorno u socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo. 

Smatramo da je uputnije da ta sredstva budu preusmerena u poboljšanje uslova rada u školama, vrtićima, domovima zdravlja i javnim kuhinjma. Raspisivanje i sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu prati niz neregularnih pojava i događaja i grubog kršenja procedure, piše još u apelu dostavljenom medijima.

Građanska akcija, Ženska mirovna grupa, Elektrika, Refraction team i Grrr! pozivaju demokratsku javnost, nevladine organizacije, udruženja građana, sindikate, nezavisne medije i sve slobodne građane i građanke Grada Pančeva da podrže ovu peticiju i da sami realizuju ili da učestvuju u drugim akcijama s ciljem da Skupština Grada Pančeva povuče sopstvenu odluku o izmeštanju skulpture „Udovice“ i postavljanju spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00