četvrtak, 16. decembar 2021.  14:04h
Pročitano 465 puta

Na Stratištu održana državna ceremonija povodom Dana sećanja na Rome postradale u Drugom svetskom ratu

Povodom Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu danas je održana državna ceremonija na spomen obeležju “Stratište” kod Jabuke. Polaganjem venaca i odavanjem počasti uz prigodan umetnički program, obeležen je Dan sećanja na stravično stradanja Roma, kao i Srba i Jevreja. 

Predstavnici Grada Pančeva takođe su danas položili vence na spomen obeležje Stratište kod Jabuke Predstavnici Grada Pančeva takođe su danas položili vence na spomen obeležje Stratište kod Jabuke Grad Pančevo

Centralnoj državnoj komemorativnoj manifestaciji koja je upriličena na Stratištu u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije i Grada Pančeva prisutvovali su i prisutnima se obratili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš i predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Dalibor Nakić. 

 

IMG 4692

 

Takođe, događaju su prisustvovali predstavnici Jevrejske opštine Pančevo, predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana i pojedinci. 

Predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, u svom obraćanju istakao je da se nalazimo na mestu, kakvih, nažalost, ima puno na teritoriji bivše Jugoslavije, na Stratištu u Pančevu, gde su u periodu od 1941-1944. godine sistematski ubijani Romi, Srbi i Jevreji. 

 

IMG 4697

 

Stradali su, ne zato što su počinili neki zločin, ne iz ideoloških razloga, ubijani su samo zbog nacionalne pripadnosti. Na ovom tužnom i svetom mestu ubijeno je više od 10.000 nedužnih ljudi. Imena i tačan broj stradalih nikada nećemo znati, jer su nacisti, svesni strahota koje su ovde činili, u paničnom begu u jesen 1944. godine sistematski i temeljno uklonili tragove stravičnih zločina koje su ovde počinjeni. Sećanjem sprečavamo zaborav. Ne smemo nikada zaboraviti kakvo je zlo fašizam i koliko miliona ljudi je stradalo da bi se to zlo pobedilo. Grad Pančevo je dom 26 nacionalnih zajednica koje u našem gradu žive u miru, slozi, toleranciji  ljubavi. Zato je Pančevo bogat i nadasve lep grad. Mislim da je to najbolji način da pokažemo koliko poštujemo i znamo koje strahote su doživeli milioni Roma, Srba i Jevreja, odajući poštu njihovoj neizmernoj žrtvi, rekao je Tigran Kiš.

 

IMG 4700

 

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja je sećanje na 16. decembar 1942. godine, kada je nacistički vođa Hajnrih Himler, izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore i njihovu likvidaciju. Za vreme Drugog svetskog rata ukupno je, u celom svetu, ubijeno oko 1,2 miliona Roma. 

 

IMG 4666

Autor:  Pančevo MOJKraj/Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00