utorak, 7. decembar 2021.  13:16h
Pročitano 1029 puta

Živković: Pančevo puno ulaže u obrazovanje dece o bezbednosti u saobraćaju

Pančevo je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja početkom školske godine na saobraćajnom poligonu prvake uči pravilama ponašanja u saobraćaju. Tokom godine preduzima se i niz drugih obrazovnih aktivnosti kako bi se mladi osposobili za što bezbednije učešće u saobraćaju.

Predrag Živković Predrag Živković Pančevo MOJKraj/arhiva

Aktivnostima koordinira Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva. Predsednik ovog tela, Predrag Živković, koji je i član Gradskog veća za komunalnu delatnosti i saobraćaj, kaže da se obrazovne aktivnosti u oblasti saobraćaja na teritoriji Pančeva sprovode u saradnji s Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja.

Svake godine od 2016-te, u programu gradskog Komiteta za bezbednost saobraćaja nalazi se stavka organizacije montažno-demontažnog poligona. Svi učenici prvih razreda imaju obezbeđen prevoz i obuku koja se po običaju održava u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu. U trajanju od jednog školskog časa detaljno se prolazi kroz lekcije koje se odnose na osnove saobraćajnog ponašanja za decu ovog uzrasta. Statistika je pokazala da je poslednjih nekoliko godina broj saobraćajnih nezgoda kod najmlađih učesnika u padu, tako da organizacija poligona i sličnih aktivnosti svakako utiče na povećanje bezbednosti, kaže Živković.

Početkom svake školske godine prvaci dobijaju na poklon svetloodbojne prsluke kao i bojanke i knjižice o pravilima ponašanja u saobraćaju.

Osim saobraćajnog poligona Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva u saradnji s Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja nastavlja da po školama organizuje i drugačije vidove obuke za učenike.

Za ovu godinu, pored montažno-demontažnog poligona, pripremili smo i organizaciju virtuelnog poligona. U pitanju je korišćenje novih tehnologija koje su namenjene obrazovanju. Korišćenjem naočara, sve lekcije iz „Pažljivkovih pravila ponašanja“ postaće interaktivne. Pored toga, svi učenici će proći još jednu obuku na jedan bezbedan i njima veoma zanimljiv način i tako obnoviti gradivo o bezbednom ponašanju u saobraćaju, objasnio je Predrag Živković.

Da bi se krenulo sa realizacijom programa gradskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, neophodno je da ga pre toga odobri Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja. 

Program mora da sadrži investicioni deo (uređenje zona škola, izgradnja novih semafora, pojačanog osvetljenja... ), deo za opremu (oprema za bezbednost dece u saobraćaju...) i edukativni deo (montažno-demontažni poligon, virtuelni poligon, predavanja, kampanje... ). Mi spadamo u kategoriju deset najvrednijih lokalnih samouprava kada su u pitanju programi i realizacija programa. Iz tog razloga, svake godine dve do tri akcije i kampanje sprovodimo zajedno sa agencijom, objasnio je Živković.

On kaže da se u Pančevu konstantno gleda na to kako da se da iz godine u godinu što više unaprede programi prevencije i edukacije. 

Najviše pažnje poklanjamo najmlađima. Do kraja godine na predlog naše saobraćajne policije uradićemo jednu akciju koja je posvećena biciklistima u saobraćaju. Pored ove akcije, isto tako imaćemo jednu kampanju do kraja godine koja se odnosi na poboljšanje ponašanja mladih i starih u saobraćaju, kaže Živković.

Pančevo svake godine obezbeđuje određeni broj auto sedišta za roditelje beba.

Trudimo se da onima koji su postali roditelji izađemo u susret kako ovu stavku ne bi imali kao trošak. Pored finansijske strane ove akcije, svako da je važnija ona strana koja se odnosi na bezbednost u saobraćaju. U važnost korišćenja auto sedišta za decu najviše, roditelji mogu da se uvere prilikom obuke za montiranje istih. Na predavanju pored tehnike montaže i pravilnog korišćenja, predavači pokazuju i razliku prilikom korišćenja i bez korišćenja prilikom saobraćajnog udesa. Uveren sam, da posle ovoga svi do jednog bez ikakvog oklevanja pravilno i svaki put koriste auto sedište. Da bi se neko kvalifikovao za dobijanje auto-sedišta, neophodno je da ispuni dva logična uslova. Prvi je da ima prijavu boravka u našem Gradu, a drugi je da u svom vlastništvu ima automobil. U prethodne dve godine podeljeno je 450 auto sedišta roditeljima, a nabavka je finansirana iz budžeta Komiteta za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva. Statistika pokazuje da nam je godišnje za ovu akciju neophodno oko 200 auto sedišta, rekao je Predrag Živković.

Za roditelje čija su deca rođenja u prvoj polovini 2021. godine uručivanje auto-sedišta biće organizovano 8. decembra u Gradskoj upravi Pančevo, uz predavanje o pravilnom korišćenju auto-sedišta. 105 roditelja ispunilo je uslove konkursa i ostvarilo pravo na besplatno auto-sedište.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00