utorak, 7. decembar 2021.  12:30h
Pročitano 231 puta

Fond za PIO pokrenuo akciju „Međugeneracijska podrška prirodi“

Fond za Penzijsko i invalidsko osiguranje u okviru akcije pošumljavanja koju je pokrenuo organizovaće u petak, 10. decembra sadnju divljeg kestena u Narodnoj bašti u Pančevu. U okviru ove akcije zajedno će saditi drveće penzioneri i školarci.

Narodna bašta u Pančevu Narodna bašta u Pančevu Pančevo MOJKraj/arhiva

Akciji sadnje u Pančevu prisustvovaće pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, direktor Filijale Fonda PIO u Pančevu Tanja Vergić Topić i direktor JKP Zelenilo Danilo Bjelica.

U pitanju je akcija „Međugeneracijska podrška prirodi“ u okviru koje Fond PIO preduzima aktivnosti na unapređenju međugeneracijske saradnje i solidarnosti kroz pošumljavanje, odnosno sadnju drveća, na kojima su angažovani stariji i mladi.

Ovakva aktivnost je jedinstvena prilika za starije osobe da prenesu znanje i iskustva mladim naraštajima, da budu aktivni i da kroz svoju socijalno odgovornu aktivnost daju doprinos društvu. Istovremeno, aktivnost u prirodi, na otvorenom, sa kontrolisanom grupom prisutnih, omogućiće primenu mera zdravstvene zaštite i bezbednosti, saopšteno je iz PIO fonda.

Cilj ovih aktivnosti je da se posadi i odneguje drveće koja će doprineti boljoj ekološkoj situaciji, davaće hlad i zaštitu od vetrova, vizuelno će upotpuniti celinu, estetski oplemeniti određeni prostor, doprineti održivom razvoju i zaštiti prirode i obezbediti koheziju prirodnih i veštačkih elemenata na prostoru sadnje.   

Izbor lokaliteta na kojima se realizuje sadnja odnosno pošumljavanje napravljen je prema stepenu aerozagađenja određenih područja u Republici Srbiji, odnosno prema ekološkim pokazateljima, stepenu zagađenosti vazduha, da li je industrijska zona ili ne, u smislu korisnosti pošumljavanja. 

Aktivnosti se sprovode u Beogradu, Pančevu, Smederevu i Boru. Izbor i vrsta sadnica usklađene su sa vrstom i potrebama mikrolokacije u okviru ovih gradova.

Aktivnosti se sprovode u koordinaciji sa lokalnim samoupravama, odnosno sa javnim gradskim preduzećima koja su zadužena za održavanje zelenila i pejzažnim arhitektama, budući da se sadnja mora obaviti profesionalno, po svim zahtevima uspešnosti i u skladu sa postojećim projekcijama ozelenjavanja za svaku mikrolokaciju.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00