četvrtak, 14. oktobar 2021.  22:32h
Pročitano 186 puta

„Dani Makedonskog obrazovanja u Srbiji“

Novinsko izdavačka ustanova "Makedonski informativni i izdavački centar" čestitaju predstojeći 24. oktobar - Svetski dan razvoja informacija - praznik koji za cilj ima isticanje značaja ove vrlo odgovorne sfere života, posebno u oblikovanju života mladih, kojima daje prva znanja i priprema ih za svet odraslih.

Grad Pančevo Grad Pančevo Pančevo MOJKraj/arhiva/N.S.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj predlaže mere za širenje informacija i mobilizacije javnog mnjenja u odnosu na probleme trgovine i razvoja. To je postalo poznato kao rezolucija 3038, koja je usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 19. decembra 1972. Ova rezolucija poziva na uvođenje Svetskog dana razvoja informatike kao pomoć u skretanju pažnje ljudima na razvojne probleme. Cilj manifestacije je da objasni javnosti zašto je neophodno da se ojačaju međunarodna saradnja i da se pronađu načini da se reše razvojni problemi. Skupština je takođe odlučila da se dan poklopi sa Danom Ujedinjenih nacija i da time naglasi centralnu ulogu razvoja u radu UN. Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude.

Svetski dan razvoja informacija za nas u Novinsko izdavačkoj ustanovi „Makedonski informativni i izdavački centar“ predstavlja i početak projekta u južnom Banatu (Grad Pančevo, sela Jabuka i Kačarevo, kao i opština Plandište) „Dani makedonskog obrazovanja u Srbiji“ koji je podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kroz sredstva iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti obrazovanja u 2021. godini.

Program odnosno „Karavan obrazovanja“ će biti otvoren u prostorijama Novinsko izdavačkoj ustanovi, Makedonski informativni i izdavački centar u Pančevu, Generala Petra Aračića 2c, u petak, 15. oktobra u 12 časova, i trajaće sve do nedelje, 24. oktobra. 

Veoma smo srećni što i ove godine imamo veliki broj dece, kaja pohađa nastavni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, a mnogima smo omogućilii radimo na dodatznim aktivnostima zbog epidemioloških razloga i „on lajn“ predavanja, i to potvrđuje naše osnovno opredeljenje da je obrazovanje jedina sigurna investicija u uspešnu budućnost. 

Mi u Novinsko izdavačkoj ustanovi „Makedonski informativni i izdavački centar“ se uvek trudimo da ostvarimo proaktivan pristup, a ove godine smo posebno srećni što je naša podrška usmerena tamo gde je najpotrebnija - mladima, tako da tokom planiranih 10 dana projekta u južnom Banatu imamo ideju da se održi izložba radova đaka koji pohađaju makedonski jezik i njihovi predlozi kako da se unapredi rad, razmena iskustva tokom procesa obrazovanja na makedonskom, i početak izrade i pripreme strategije obrazovanja na maternjem jeziku mladih Makedonaca u Srbiji,  kao i okrugli sto naučnih radova Makedonaca koji žive u Republici Srbiji. Ulaganjem u obrazovanje gradimo bolju budućnost za sve nas kao društvo, jer će ostati nešto što će na duge staze obeležiti ovu akciju i čitav projekat, navodi se u saopštenju Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00