nedelja, 15. novembar 2015.  07:54h
Pročitano 1317 puta

Danas je Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležiće se danas u zemljama širom sveta. Takođe, tokom cele nedelje, od 16. do 20. novembra, će se održavati akcije posvećene ovom danu.

Načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja RS Duško Pešić izjavio je boraveći pre neki dan u Pančevu da statistike, nažalost, pokazuju da smo daleko od razvijenih evropskih zemalja po procentu upotrebe pojasa, koji u velikom broju saobraćajnih nesreća može spasiti život.

Istraživanja koja su sprovedena u maju govore da je upotreba pojasa na prednjem sedištu 72,2 procenta. Podsetiću vas da je u razvijenim evropskim zemljama kao što su Švedska, Holandija, Danska, 98, 97 procenta upotreba pojasa na prednjim sedištima, kaže Pešić. 

Ono što je još više poražavajuće, jeste upotreba pojasa na zadnjim sedištima, koja je, po poslednjim istraživanjima, negde ispod 7 procenata, a u razvijenim zemljama je iznad 95 procenata. 

Ono što takođe želim da istaknem je, da smo po pitanju sedišta na veoma niskom nivou, dakle, negde, ako govorimo o sedištima za decu do tri godine i kada uzmemo u obzir decu od četiri do 12 godina, možemo reći da tek svako četvrto dete koristi zaštitni sistem. I istraživanja govore da više od 90 procenata roditelja ne koristi pravilno sedište, rekao je Duško Pešić.

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu priprema niz aktivnosti kako bi na što bolji način obeležio Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i ukazao na sve mere koje su bitne za sprečavanje nastanka najtežih posledica saobraćajnih nezgoda. Aktivnosti će se realizovati u periodu od 16. do 20. novembra.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00