četvrtak, 12. novembar 2015.  17:03h
Pročitano 1370 puta

Ambasador Kine posetio Pančevo zbog potencijalnih investicija

Ambasador Narodne Republike Kine u Republici Srbiji njegova ekselencija gospodin Li Mančang posetio je danas grad Pančevo i sastao se sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim, kako bi razgovarali o potencijalnim investicijama.

Ambasador NR Kine i gradonačelnik Pančeva razgovarali su o potencijalnim investicijama Ambasador NR Kine i gradonačelnik Pančeva razgovarali su o potencijalnim investicijama Grad Pančevo

Delegacija je obišla Luku "Dunav" i industrijsku zonu "Grinfild 2", nakon čega su usledili razgovori na temu potencijalnih investicija.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je da je dogovor dve vlade da se poveća nivo investicija Kine u Republici Srbiji i da tu nema puno emocija. 

Oni će da investiraju tamo gde najpre dobiju odgovore na svoja pitanja. Ja se nadam da će to biti Pančevo, baš zbog brzine reagovanja, administracije i ljudi koji se bave svim ovime, a ne zbog nekog geostrateškog položaja o kom mi stalno pričamo – blizina Beograda, Dunava, sve je to u redu, ali to jednom mora da se revalorizuje. Konkretno, vrlo su zainteresovani za područje "Grinfild 2". Definitivno je da će deo "Grinfilda 2", nekih 12 hektara, biti buduće lučko područje, i to će biti investicija JP-a "Transnafta" i nemačke kompanije "Oiltanking", koji bi trebalo da prave skladišne kapacitete za robne rezerve naftinih derivate, rekao je gradonačelnik.

To će biti prva investicija i on se nada da će uz te investicije ići i opremanje ostalog područja, od nekog kineskog investitora, ako se pregovori Pančeva i Kine nastave i dalje ovim tokom.

Ali napominjem, ne zavisi to sve od investitora i od aktivnosti kineske ambasade, pre svega zavisi od toga koliko ćemo mi biti tačni i koliko ćemo brzo moći da damo odgovore na sva postavljena pitanja. Jedna od tema razgovora bila i Severna poslovna zona, jer kineske investitore ovde zanima ulaganje u oblasti upravljanje otpadom, agrobiznisa i u oblasti lučkog transporta i, uopšte, ulaganje u infrastrukturu, te je jedna od tema bila i eventualno javno-privatno partnerstvo sa nekom od kineskih inftrastrukturnih kompanija, za izgradnju Potamiškog kolektora, izjavio je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo zbog posete ambasadora, otvorenih razgovora koji su tom prilikom vođeni i razmenjenih informacija, u jeku priprema za posetu predsednika Vlade Srbije NR Kini i prilikom koje bi trebalo da budu potpisani dogovori i sporazumi koji će olakšati i buduće investicije kineskih investitora u Pančevo.

Ambasador NR Kine u Republici Srbiji Nj.E. gospodin Li Mančang o prvoj poseti gradu Pančevu rekao je da ga je gradonačelnik upoznavao sa budućnosti luke.

Imamo nameru da napravimo jednu kinesku industrijsku zonu. Naziv nije važan, ali sadržaj jeste. Da budemo u Srbiji, pa sada tražimo povoljnu lokaciju – ili u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu, još uvek nije određeno, rekao je ambasador. 

Druga tema bila je upoznavanje sa Južnom i Severnom industrijskom zonom, fabrikom stakla, "Azotarom", sa nizom projekata. 

Razmenili smo mišljenja... Veoma sam zadovoljan, Pančevo je otvoren grad, spreman da sarađuje sa stranim investitorima i postoji veliki prostor za buduću saradnju između Kine i Srbije, konkretno, između Pančeva i drugih kineskih kompanija, poručio je ambasador.

Sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Levnajić, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam Slave Bojadžievski i članica Gradskog veća zadužena za privredu, privatno preduzetništvo i investicije Jelena Batinić.

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00