subota, 7. novembar 2015.  08:10h
Pročitano 2215 puta

Pančevci poslednjih dana udišu opasan vazduh

Merenja Zavoda za javno zdravlje pokazala su da u pančevačkom vazduhu ovih dana ima više čađi nego što je dozvoljeno.

Pančevci poslednjih nekoliko dana udišu opasan vazduh, kako je označeno na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevci poslednjih nekoliko dana udišu opasan vazduh, kako je označeno na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.MOJKraj.rs

Poslednjih dana, u večernjim i jutarnjim satima, Zavod za javno zdravlje u Pančevu registrovao je povećanje koncentracije čađi u vazduhu. Merenja su pokazala da u vazduhu ima više čađi nego što je dozvoljeno na 24-časovnom nivou, i to na sva četiri merna mesta.

Ipak u Zavodu za javno zdravlje kažu da je ovo uobičajena situacija.

Počela je grejna sezona i imamo temperaturne inverzije, što pogoduje da se sve ono što se u vazduhu nalazi u toku dana uveče spušta u niže slojeve vazduha, kaže direktorka Zavoda dr Mica Sarić Tanasković.

Na sajtu Zavoda za javno zdravlje tabelarno možete pogledati rezultate merenja kvaliteta vazduha za svaki dan, kao i uticaj na zdravlje ljudi.

Prema klasifikaciji kvaliteta vazduha u Pančevu za 4. i 5. novembar, na sajtu Zavoda za javno zdravlje piše da je on opasan, a to znači da ljudi sa srčanim ili plućnim bolestima, stari i deca treba da ostanu u kućama i smanje fizičku aktivnost na minimum. Svi ostali trebalo bi da izbegavaju bilo kakvu fizičku aktivnost na otvorenom. Ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje zatvorenih prostorija, piše u uputstvu za stanovništvo na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

S obzirom na to da meteorolozi i za naredne dana najavljuju hladna i maglovita jutra i večeri, a visoke temperature tokom dana, možemo samo pretpostaviti da će čađi biti više od dozvoljene koncentracije i narednih dana.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00