petak, 6. novembar 2015.  20:22h
Pročitano 1278 puta

Potpisani Memorandumi o saradnji u okviru projekta “Skupština za sve” (FOTO)

U Gradskoj upravi u Pančevu u petak, 6. novembra zaključen je Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Skupština za sve", koji sprovodi grad Pančevo, a sufinansira Savet Evrope u okviru projekta "Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi".

Memorandum o saradnji zaključen je između Grada Pančeva i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i to bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne zajednice. Memorandum o saradnji zaključen je između Grada Pančeva i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i to bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne zajednice. Grad Pančevo

Memorandum o saradnji zaključen je između Grada Pančeva, koga zastupa gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, i Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i to bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne zajednice.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predstavnica Saveta Evrope Aleksandra Vujić, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, kao i predstavnici Nacionalnih saveta: Stefan Stojkov, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, Aniko Jeras, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Marčel Dragan, predstavnik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i Branislav Kulik, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je da u gradu Pančevu već vekovima žive pripadnici 26 nacionalnih zajednica, koje od samog početka, nevezano za potpisivanje ovog memoranduma, uživaju visoki stepen, pre svega, poštovanja, a onda prava koja ostvaruju kroz negovanje svoje kulture, jezika, tradicije. 

Ovaj memorandum je samo jedna pravna forma poboljšanja ovakvog statusa pripadnika nacionalnih zajednica, odnosno, ulaženje dublje u sistem sa primenom njihovih maternjih jezika, rekao je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što je u sklopu obeležavanja Dana grada upriličeno potpisivanje ovog dokumenta na pet jezika, koji oslikava i stalnu težnju Grada da unapređuje ljudska prava i slobode i neguje tradicionalno dobre međuljudske i međunacionalne odnose.

Predstavnica Saveta Evrope Aleksandra Vujić rekla je da je bitan deo projekta "Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi" upravo prepoznavanje i razmena dobrih praksi između opština i gradova obuhvaćenih ovim projektom i da je grad Pančevo ušao u uži izbor, zajedno sa Suboticom, kao primer dobre prakse koja se može primeniti i u ostalim oblastima i regionima.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš istakao je da Pančevo sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina zaključuje Memorandum o saradnji potpisnika na realizaciji projekta "Skupština za sve", ali je istovremeno i dobra prilika da se otvori dijalog, učvrsti prijateljstvo i da zajedno pokažu koliko im znači suživot u harmoniji i razumevanju različitosti i koliko ih to zapravo obogaćuje.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš govorio je o priručniku "Imaš pravo da..", koji sadrži sve potrebne informacije o postupku i neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava u organima Grada, koji daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana na jezicima nacionalnih manjina i promoviše mesne zajednice u kojima žive nacionalne manjine. Kiš je najavio narednu fazu projekta - prezentacije ovog priručnika po mesnim zajednicama u naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva.

Zamenik predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov čestitao je Gradu na ovoj inicijativi i poželeo uspešan završetak realizacije ovog projekta, kao i još mnogo novih projekata.

Mislimo da je za našu nacionalnu zajednicu koja živi na vašoj teritoriji, vašeg Grada, u mesnim zajednicama, od izuzetno velikog značaja, istakao je Stefan Stojkov.

Predstavnica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Aniko Jeras izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta i rekla da je za ovu nacionalnu zajednicu izuzetno važno da se može koristiti maternjim jezikom i da je ova zajednica otvorena za saradnju.

Za pohvalu je primer opštine Pančevo koja ima veliki broj nacionalnih zajednica i jezika u službenoj upotrebi i koja se trudi da motiviše svoje građane da koriste maternji jezik u službenoj komunikaciji, istakla je Aniko Jeras.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski rekao je da je službena upotreba jezika i pisma izuzetno bitna za očuvanje identiteta jednog naroda i izrazio zadovoljstvo što grad Pančevo ponovo preuzima primat u poštovanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Predstavnik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Marčel Dragan pozdravio je to što je rumunski jezik, nakon 1992. godine, od pre nekoliko godina ponovo u službenoj upotrebi u mesnoj zajednici Banatsko Novo Selo i izrazio želju za učešćem ne samo projektima u vezi sa zaštitom i unapređenjem prava nacionalnih manjina, nego i prava i još boljeg života svih građana.

Dobri den, dobar dan, junapot, buna ziua – vidite kako lepo zvuči na jezicima koji su nekad bili u službenoj upotrebi na teritoriji ove opštine. I drago mi je što lokalna samouprava želi ponovo da ih vrati u službenu upotrebu, rekao je Dragan Marčel.

Predstavnik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Martin Zloh istakao je da je ovaj projekat od velikog značaja za sve nacionalne zajednice u gradu Pančevu i osvrnuo se na to da su svi jezici nacionalnih zajednica o kojima je danas reč nekada bili u službenoj upotrebi i rekao da je ovo prvi, ne mali, korak ka tome da se ta praksa ponovo uspostavi.

Nakon obraćanja usledio je čin potpisivanja dokumenta između gradonačelnika grada Pančeva, u ime grada, i predstavnika Nacionalnih saveta, a u prisustvu predstavnice Saveta Evrope i predsednika Skupštine, koji je tom prilikom predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina uručio priručnik "Imaš pravo da...".

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00