petak, 28. maj 2021.  16:12h
Pročitano 1105 puta

Grad izdvojio dva miliona dinara za proširenje dnevnog boravka „Neven“

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva posetili su dnevni boravak „Neven“. Tamo su ih dočekali direktor škole „Mara Mandić“ Goran Vladić i koordinatorka boravka Jovanka Tomić.

Gradonačelnik Pančeva obišao je dnevni boravak "Neven" Gradonačelnik Pančeva obišao je dnevni boravak "Neven" Grad Pančevo

Gradonačelnik Stevanović je ovom prilikom istakao da su ovu ustanovu posetili u okviru redovnih obilazaka ustanova i institucija na teritoriji grada Pančeva.

Kao odgovorna vlast, koja aktivno brine o svim građanima i kategorijama stanovništva, danas smo ovde u poseti dnevnom boravku „Neven“, koji je namenjen deci, mladima i odraslim osobama sa intelektualnim teškoćama, kao i osobama sa telesnim i senzornim oštećenjima, a koji funkcioniše u okviru ŠOSO „Mara Mandić“. Ovde smo da sagledamo uslove u kojima se pruža usluga, potrebe i trenutno stanje na terenu. Želim da pohvalim rukovodstvo škole „Mara Mandić“, ali i koordinatorku i zaposlene koji  obavljaju jako važan zadatak i to na najvišem mogućem nivou. Mi ćemo se potruditi da damo svu moguću podršku ljudima koji su ovde kako bi oni ovu uslugu unapredili, rekao je Aleksandar Stevanović.

 

Neven obilazak 28 5

 

Za proširenje kapaciteta i unapređenje uslova rada obezbeđeno je dva miliona dinara.

Prema podacima koje imam i koje smo dobili od rukovodstva, ovde je zaista potrebno proširenje kapaciteta i prostora kako bi mogla da se pruži usluga svim korisnicima sa naše teritorije koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći. Mi imamo informaciju da je na listi čekanja još oko 20 korisnika. Grad Pančevo je za proširenje kapaciteta i unapređenje uslova rada izdvojio dva miliona dinara radi obezbeđivanja još 60 metara kvadratnih dodatnog prostora. Nakon toga će biti moguće obuhvatiti još korisnika i pristupiti formiranju dodatnih vaspitnih grupa, vodeći računa o standardima propisanim za rad u socijalnoj zaštiti. Ovo je za nas jako važan zadatak jer je svrha usluge dnevnog boravka „Neven“ unapređenje kvaliteta života dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju, kao i njihovih porodica, a to je je jedan od naših prioriteta, rekao je gradonačelnik Stevanović.

 

Neven dvorište 28 5

 

Jovanka Tomić, stručni koordinator dnevnog boravka kaže da trenutno u boravku na evidenciji ima 43 korisnika u socijalnoj zaštiti i 35 učenika škole „Mara Mandić“ raspoređenih u tri vaspitne grupe.

To su razvojna grupa, korisnici od 3 do 6 godina, grupa za teška telesna oštećenja i grupa korisnika starijih od 18 godina. Korisnicima su usluge boravka dostupne 365 dana u godini, osim vikendom i državnim praznicima. Svim ostalim danima boravak normalno funkcioniše s tim da korisnici imaju obezbeđen prevoz, koji takođe finansira lokalna samouprava i imaju obezbeđenu ishranu – doručak, užinu i ručak i uz to sve imaju obezbeđen defektološki rad, rad fizioterapeuta i radno-okupacionu terapiju. Ono što je nama problem poslednje četiri godine je grupa korisnika koji su stariji od 18 godina kojima nismo mogli izaći u susret porodicama i korisnicima da svi budu primljeni, pošto imamo popunjene kapacitete. Ovim proširenjem prostora i zapošljavanjem novih kadrova, mi ćemo dobiti mogućnost da izađemo u susret i da primimo još 18, 19 korisnika koji su na listi čekanja već četiri godine, izjavila je stručna koordinatorka Jovanka Tomić.

Neven korisnici 28 5

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00