četvrtak, 29. oktobar 2015.  06:39h
Pročitano 846 puta

Održana tribina o migracijama

Crveni krst Pančevo organizovao je sinoć u Gradskoj upravi tribinu na temu humanitarne diplomatije pod nazivom “Migracija”.

Na tribini je dat uvid u problematiku migracija, objasnjena je terminologija i predstavljena prava i rizici kojima su migranti na svom putu izloženi Na tribini je dat uvid u problematiku migracija, objasnjena je terminologija i predstavljena prava i rizici kojima su migranti na svom putu izloženi Pančevo.MOJKraj.rs

Tribinu je otvorila Suzana Jovanović, članica Gradskog veća, ali i predsednica Saveta za migracije grada Pančeva i koordinatorka Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima grada.

Predavanje je održao Sava Veselinović, nacionalni trener na programu Prevencije trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije i instruktor na temu migracija pri Međunarodnoj Federaciji Crvenog krsta/Crvenog polumeseca.

Bila je to prilika da se zainteresovanim građankama i građanima da uvid u problematiku migracija, objasni terminologija, ali i predstave prava i rizici kojima su migranti na svom putu izloženi.

Četrdesetak posetilaca tribine su imali prilike da kroz niz primera shvate položaj migranata i razviju razumevanje i osećaj empatije.

Kroz detaljnu i sadržajnu prezentaciju, interaktivne mape, ali i video klipove sa terena učesnici su informisani o ovoj temi, predstavljena je uloga Crvenog krsta u čitavoj ovoj krizi.

Nakon predavanja otvorena je kraća diskusija, a svi učesnici su se složili da je jako važno da zajednica prihvati na što bolji način migrante koji prolaze ili se zadržavaju na određenoj teritoriji, a nikako da ih diskriminiše, odbacuje i slično. Poseban akcenat je stavljen na tezu da su migracije kolektivna odgovornost svih nas, što profesionalaca i volontera Crvenog krsta, što građana koje čine okosnicu zajednica kroz koje migranti prolaze svakodnevno.

Nakon tribine, posetioci su u holu Gradske uprave mogli da pogledaju fotografije sa konkursa “Trgovina ljudima u fokusu” u okviru istoimenog projekta finansiranog od strane grada Pančeva sprovedenog od Tima za borbu protiv trgovine ljudima Terenske jedinice Crvenog krsta Pančevo.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00