sreda, 28. oktobar 2015.  13:58h
Pročitano 3036 puta

Sanitarna deponija na dolovačkom putu puštena u rad (FOTO)

Zahvaljujući donaciji Švedske i učešću iz budžeta grada Pančeva, nova sanitarna deponija na dolovačkom putu, svečano je danas puštena u rad.

Sanitarna deponija na dolovačkom putu danas je svečano otvorena i na njoj će biti odlagan otpad sa teritorije grada, svih 9 sela i iz opštine Opovo Sanitarna deponija na dolovačkom putu danas je svečano otvorena i na njoj će biti odlagan otpad sa teritorije grada, svih 9 sela i iz opštine Opovo Pančevo.MOJKraj.rs

Projekat „Nove reginalne deponije” za Pančevo i opštinu Opovo podržala je švedska Agencija za međunarodnu saradnju donacijom od 439.500 evra, dok je grad Pančevo obezbedio 15 miliona dinara. 

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, međunarodnom organizacijom International Management Group (IMG) i Opštinom Opovo.

Na otvaranju ovog objekta od značaja za čitav Južnobanatski region, površine 34 hektara, prisutnima na svečanosti su se obratili: Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, Njegova Ekselencija Krister Arp, ambasador Švedske, Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Milica Jovanović, direktorka JKP “Higijena” Pančevo.

Početak rada prve faze nove deponije, sa mogućnošću proširenja deponije i dopune novim sadržajima u narednim godinama, Grad Pančevo svrstava u region sa savremenim načinom upravljanja otpadom i primenom EU standarda u oblasti zaštite životne sredine, rečeno je na današnjoj svečanosti.

Za izgradnju nove sanitarne deponije, Grad Pančevo je do sada izdvojio oko 3,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Nova deponija je od izuzetne važnosti za zaštitu životne sredine i uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u regionu i Republici Srbiji.

Povodom otvaranja Nove sanitarne deponije gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je da je ovo izuzetno važan, kapitalni projekat za Pančevo, završen posle niza godina.

Zajedno smo sa partnerima uspeli da rešimo institucionalne, tehničke, finansijske i administrativne probleme i stvorimo povoljan ambijent za puštanje u rad Nove deponije u Pančevu. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za podizanje standarda u oblasti ekologije i zaštite životne sredine i zdravijeg života i uslova života građana Pančeva. On takođe ima veliki značaj i u pogledu daljeg ekonomskog napretka, dakle ovo je i razvojni projekat, koji grad Pančevo izdvaja kao region sa dostignutim standardom u oblasti upravljanja otpadom, što stvara uslove za dalji razvoj privrede i ekonomski napredak, rekao je na otvaranju Saša Pavlov.

Prilikom svečanog puštanja u rad deponije u Pančevu, Nj.E. Krister Asp, ambasador Švedske u Beogradu istakao je da je promena u odlaganju otpada, od odlaganja u zemljište i vodu naše zajedničke životne sredine, do odlaganja na sanitarnu deponiju, jedan od najvećih neposrednih poboljšanja u savremenom upravljanju životnom sredinom. 

Švedska pomoć Pančevu, obezbeđena pod vođstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, počela je pre dve godine kao nadogradnja prethodnim radovima. Ovo partnerstvo je uključilo ne samo podršku završetku radova na deponiji i nabavku kompaktora, već i jednako važnu podršku jačanju javnog komunalnog preduzeća koje upravlja deponijom i pomoglo u procesu pribavljanja potrebnih dozvola za početak upravljanja. Deponija u Pančevu trebalo bi da služi i opštini Opovo i eventualno drugim opštinama u blizini. Ohrabrujemo Pančevo da privede kraju razgovore sa Opovom i stvori stabilnu osnovu za buduću saradnju. Srećan sam da je deponija sada u mogućnosti da započne rad. Svesni smo da počeci upravljanja novim objektom nikada nisu laki, ali koristi će biti vidljive svima, istakao je ambasador Švedske.

Nadležno Ministarstvo je bilo aktivno uključeno u pronalaženje investitora koji su značajnim finansijskim sredstvima pomogli da se sanitrana deponija u Pančevu dovede na nivo operativnosti sa svim karakteristikama regionalne deponije.

Državna sekretraka Stana Božović tim povodom izjavila je da Grad Pančevo danas postaje ponosni vlasnik osme regionalne sanitarne deponije u Srbiji, čime su Ministarstvo i Vlada Republike Srbije, u saradnji sa gradom i međunarodnim partnerima, napravili korak bliže ispunjenju nacionalne strategije za upravljanje otpadom i evropskog pravnog okvira koji definiše upravljanje otpadom i odlaganjem na deponije. 

Do 2028. godine svi naši gradovi i opštine u Republici Srbiji će morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i počekat odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije. Do tada će građani Pančeva uveliko razdvajati otpad u domaćinstvima na otpad za reciklažu, otpad za kompostiranje i otpad za deponovanje, biti primer drugim opštinama širom Srbije i biti ponosni na činjenicu što su se godinama ophodili odgovorno prema sredini u kojoj žive i odgajaju svoju decu, rekla je Stana Božović.

Direktorka JKP "Higijena" Milica Jovanović napominje da će ova kapitalna investicija odnošenje i deponovanje otpada podići na visok nivo, baš kao i komunalne usluge stanovništvu.

Otvaranjem deponije u Pančevu završava se dugogodišnji proces, prva i najteža faza izgradnje, koja je podrazumevala novčana ulaganja i zalaganje Grada Pančeva, logističku podršku javno komunalnog preduzeća "Higijena", trud za visoke standarde, kada je reč o sistemu upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Zahvaljujući donaciji Švedske i pomoći međunarodne organizacije IMG, završeni su brojni radovi kojima se postiglo operativno stanje deponije. Nova deponija postaće infrastrukturno obeležje grada i svojim budućim sadržajem uticaće, u sve većoj meri, na ekologiju Pančeva i okolnih naseljenih mesta, izjavila je Milica Jovanović.

Zvaničnici su nakon obraćanja prisutnima obišli objekat i ispratili jedan deo operativnog rada nove sanitarne deponije u Pančevu.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00