četvrtak, 22. oktobar 2015.  11:26h
Pročitano 1873 puta

Deseta “Glogonjska jesen” u nedelju, 25. oktobra

Tradicionalna manifestacija Dani povrtara "Glogonjska jesen" biće održana po deseti put, kao i svake godine poslednje nedelje u oktobru, 25. oktobra.

U nedelju, 25. oktobra biće održani jubilarni deseti Dani povrtara - Glogonjska jesen u Glogonju U nedelju, 25. oktobra biće održani jubilarni deseti Dani povrtara - Glogonjska jesen u Glogonju manifestacije.com

Program manifestacije počinje od ranih jutarnjih časova izložbenom prodajom povrća, koja će trajati do zatvaranja manifestacije. Svečano otvaranje je zakazano za 10 časova. 

Pored zvanica iz Grada i Pokrajine, trebalo bi da prisustvuje i ambasador Rumunije. 

Posle otvaranja počeće kulturno-umetnički program, u kojem učestvuju folklorna sekcija Doma kulture "Mladost" iz Glogonja, KUD "Veselija", učenici OŠ "4. oktobar" iz Glogonja. 

Danail Vučkovski iz Udruženja povrtara Glogonj kaže da će i ove godine biti organizovana tri takmičenja.

Imaćemo izbor za najbolji kupus (meri se težina i obim glavice), izbor za najbolje jelo od kupusa i bacanje kupusa sa ramena. Manifestacija će biti zatvorena proglašenjem pobednika i svečanim ručkom, najavio je Vučkovski.

U ime Udruženja biće skuvan jedan kazan kupusa sa suvim mesom koji će se prodavati u dobrotvorne svrhe, a sav prikupljeni nova cod prodaje kupusa biće uplaćen za lečenje devojčice Dragane Radanov.

Udruženje žena Glogonjke uključiće se ove godine u manifestaciju “Dani povrtara – glogonjska jesen”, tako što će u 10 sati otvoriti Bazar ženskog stvaralaštva. 

Na Bazaru će učestvovati i žene iz drugih udruženja sa teritorije Pančeva – Omoljica, Banatski Brestovac, Starčevo, Dolovo, Jabuka, Banatsko Novo Selo.

Ove godine učenici osnovne škole od prvog do četvrtog razreda crtaće na temu “Život žene na selu”, a najbolja tri rada će takođe biti nagrađena, saznajemo u Udruženju žena “Glogonjke”.

Na tezgama će biti rukotvorine i sve ono što žene prave – pite, štrudle, sitni kolači, zimnica, tavče gravče, trljka i druga tradicionalna jela.

I ovde će biti nagrada, kažu organizatori – biraće se najbolja pita sa kupusom i biće dodeljene nagrade za prvo, drugo i treće mesto.

Od ove godine zajedno će biti organizovani Bazar ženskog stvaralaštva, koji se dosada organizovao povodom Međunarodnog dana žena na selu, i Dani povrtara, koji se uvek održavaju poslednje nedelje u oktobru, čime će, kažu organizatori, biti obogaćen program obe manifestacije.

Manifestacija Dani povrtara “Glogonjska jesen” koju zajednički organizuju Udruženje povrtara i Udruženje žena Glogonjke, biće održana na platou ispred crkve i na otvorenoj pozornici Doma kulture.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00