sreda, 21. oktobar 2015.  21:59h
Pročitano 1219 puta

I u Pančevu počelo merenje nivoa radona

Pančevo se priključilo nacionalnoj kampanji merenja radona, radioaktivnog gasa, u stambenim objektima, koju u Srbiji sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Detektori za radon u domaćinstvima u Pančevu biće 6 meseci nakon čega će uslediti očitavanje rezultata Detektori za radon u domaćinstvima u Pančevu biće 6 meseci nakon čega će uslediti očitavanje rezultata Pančevo.MOJKraj.rs

Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva je deo tima koji meri nivo radona u Srbiji, odnosno članovi grupe za fiziku, učenici koji su sada 7. i 8. razred, kao i svi srednjoškolci.

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Centra za talente kaže da je ovo odlična prilika da učenici saznaju nešto više o ovom radioaktivnom gasu, ali i načinima kako se on meri, ali i da budu deo ovako velike i važne kampanje.

Imamo dobru saradnju s Institutom za fiziku iz Zemuna, povezali smo se i dogovorili da mi uradimo merenje za ovaj deo Srbije. Značajno je za decu, jer aktivno mogu da učestvuju u nečemu što je fizika u praksi, jer fizika je i detekcija zračenja, objasnio je Cucić.

Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrđeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća.

Radon je uvršten i u listu glavnih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama i predstavlja potencijalnu „opasnost“ ukoliko ne znamo kolika je njegova koncentracija u našim kućama i stanovima.

U akciju u Pančevu uključili su se i učenici iz Gimnazije “Uroš Predić” i osnovnih škola “Branko Radičević” i “Vasa Živković”.

Za njih je večeras u Gradskoj upravi upriličena prezentacija same kampanje merenja radona, a zatim su im podeljeni detektori koji će u njihovim kućama biti narednih šest meseci.

Nakon toga detektori će biti vraćeni Institutu za fiziku u Zemunu koji će ih odneti na očitavanje. 

Dr Vladimir Udovičić iz Instituta za fiziku u Zemunu je istakao da je jako važno da se uradi jedno ovako merenje, jer do sada u Srbiji ono nikada do sada nije rađeno ovako objedinjeno i podaci o koncentracijama radona, posebno u stambenim objektima ne postoje.

Cilj ove nacionalne kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronađu područja u Srbiji sa povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa, rekao je dr Udovičić.

Učešće u projektu je potpuno besplatno.
Ovo je jedinstvena prilika da građani mogu da provere jedan od parametara za kvalitet vazduha koji udišu u svojim kućama i stanovima.

Svaki učesnik ove akcije dobiće na kućnu adresu i rezultate merenja radona u njihovom domaćinstvu, nakon obavljene analize podataka.

U Srbiji će u narednih šest meseci sa oko 6.000 detektora biti meren radon, a u Pančevu će biti podeljeno oko 150 detektora.

Dobijeni rezultati u okviru ove nacionalne kampanje merenja biće analizirani i prezentovani javnosti, kao i pojedinačnim učesnicima u projektu.

Ovi rezultati biće temelj za pravljenje budućeg nacionalnog akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje rizika od dugoročnog izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama, navodi se i na sajtu Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00