subota, 10. oktobar 2015.  16:29h
Pročitano 3270 puta

Poklon Rotari klubova iz Celja i Pančeva Opštoj bolnici

Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice Pančevo - porodilište, u petak, 9. oktobra dobilo je novi CTG aparat, poklon Rotary kluba "Barbara Celjska" Celje iz Slovenije i Rotary kluba "Pančevo" iz Pančeva.

Pančevačko porodilište dobilo je novi CTG aparat, poklon Rotary klubova "Barbara Celjska" Celje iz Slovenije i "Pančevo" iz Pančeva Pančevačko porodilište dobilo je novi CTG aparat, poklon Rotary klubova "Barbara Celjska" Celje iz Slovenije i "Pančevo" iz Pančeva Rotary club Pančevo

Načelnik odeljenja dr Rastko Vasić je tim povodom rekao da je upotreba ovog aparata zlatni standard u porodiljstvu i on je neophodan za svako porodilište.

Mi imamo oko 1.700 porođaja godišnje i veliki broj trudnica prođe kroz naše odeljenje. Sve trudnice se snimaju ovim aparatom. Uloga CTG-a i sam njegov značaj je ogroman za naše odeljenje. Iako imamo jedan takav aparat, njih uvek nedostaje. Ima puno trudnica, pa je potreba za takvim aparatom je velika. Donacija u ovom trenutku je veoma značajna i bitna. Želim da izrazim veliku zahvalnost Rotary klubu iz Celja'', rekao je Vasić.

Rotary klubovi iz Celja i Pančeva su prijateljski klubovi, međusobno se posećuju i sarađuju već osam godina, i do sada su već imali nekoliko zajedničkih akcija.

Predsednik Rotary kluba iz Celja Bojan Cvelfar je izjavio da se ova dva kluba stalno posećuju, pa su na jednoj od takvih poseta osmislili da pomažu jedni drugima kroz donacije. 

Ovo je već četvrta takva stvar koju smo zajedno postigli. Mi na prijateljski način pomažemo jedni drugima, za koji ja smatram da je zaista jedini pravi način', rekao je Cvelfar.

Bojan Krstić, predsednik Rotary kluba Pančevo je rekao da je Inicijativa za ovu donaciju krenula od strane uvaženog i cenjenog člana tog kluba, poznatog hirurga dr Milana Trifunovića.

Dr Trifunović je izneo ovu ideju kada je bratski klub iz Celja izrazio želju da donira određena sredstva u humanitarne svrhe. Njima je bila neophodna ideja, odnosno projekat u šta bi novac mogao da se uloži. Dr Trifunović je odmah odreagovao, a mi smo odluku prihvatili jednoglasno. Ovo možda nije jedna od naših najvećih donacija, ali je jedna od najkorisnijih, jer sve što je vezano za majku i dete je od izuzetnog značaja, smatra Krstić.

Naročito je važno kardiotokografsko praćanje rizičnih trudnoća - kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su RH negativne, kada su se dugo lečile od steriliteta, ako su starije prvorotke i kod prenešene trudnoće. 

Ginekološko-akušersko odeljenje trenutno koristi dva CTG aparata, dok su dva stara u kvaru. Za popravku ovih aparata neophodno su ne tako velika sredstva za koja se zaposleni na ovom odeljenju nadaju da će doći iz nekih novih donacija.

 

Autor:  Rotary Club "Pančevo"
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00