sreda, 14. oktobar 2015.  17:03h
Pročitano 1806 puta

Poziv građanima da predlože kako da se raspodeli novac iz budžeta Pančeva

Ove jeseni grad Pančevo je odlučio da uključi građane u planiranje dela budžeta za narednu godinu tako što ih je pozvao da predlože projekat kojim bi se unapredila turistička ponuda Pančeva za 2016. godinu.

Rok za predloge građana - 27. oktobar Rok za predloge građana - 27. oktobar Grad Pančevo

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov održao je danas konferenciju za novinare u Gradskoj upravi povodom projekta “Participativno budžetiranje”.

Na konferenciji su govorile i Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, i Jasmina Radovanović, šef Kancelarije za odnose s javnošću.

Formulari za predloge projekata mogu da se preuzmu, popune i predaju u Gradskom uslužnom centru i u svim mesnim zajednicima u naseljenim mestima. 
Elektronska verzija upitnika u kojem se ukratko može opisati ideja, nalazi se na sajtu Grada Pančeva. Predlozi se mogu dostaviti do 27. oktobra.

Gradonačelnik Saša Pavlov istakao je da je ovo izuzetna prilika da se poveća transparentnost lokalne administracije, da se prati efikasnost javne potrošnje i da se na taj način poveća stepen međusobnog poverenja i uvažavanja predstavnika vlasti i građana, što je i cilj procesa participativnog budžetiranja.

Pozivam sve građane, zainteresovane pojedince, organizacije civilnog društva, predstavnike biznis sektora da uzmu učešće u participativnom budžetiranju i da daju svoje predloge. Ceo ovaj proces je osmišljen tako da smo za budžet za 2016. godinu opredelili 5 miliona dinara i definisali da će biti utrošeno u programskoj orijentaciji vezanoj za turizam, s obzirom da je razvoj turizma do sada u gradu Pančevu zaista bio na minimalnom nivou, a razvoj turizma nije samo povećanje prihoda lokalne samouprave po tim stavkama, već se sa dolaskom turista otvara jedna nova dimenzija grada koja bi sutra trebalo da omogući i dolazak investitora, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je dodao da će građani i svi subjekti koje je spomenuo imati priliku da dostave svoje predloge i svoje projekte vezano za turizam, a komisija osnovana od strane grada Pančeva će prikupiti sve te predloge i potom doneti jednu ocenu ili procenu tih projekata, uvažavajući pre svega osnovne smernice zacrtane u Strategiji razvoja grada Pančeva 2014-2020 godine i mogućnost, uopšte, realizacije tih projekata. 

Onda će utvrđeni spisak tih projekata oko Dana grada biti stavljen na javno glasanje i najbolji projekti će biti finansirani, rekao je gradonačelnik.

Članica Gradskog veća Suzana Jovanović izjavila je da, s obzirom da je ovo prvi korak u aktivnije uključivanje građana u kreiranje budžeta, odnosno trošenje naših zajedničkih para, jako važno da ljudi shvate da je privatna, građanska inicijativa nešto što je dragoceno za sve i službe i organe u radu. 

Očekujemo da ćemo ovo u narednim godinama polako širiti na druge pozicije ili delove budžeta i da građani budu što aktivniji u kreiranju tih odluka. Upitnik će se pojaviti već sutra u listu "Pančevac", dostupan je na sajtu grada Pančeva, u mesnim zajednicama u naseljenim mestima, u samom Uslužnom centru u zgradi Uprave. Dosta je jednostavan, kratak, da bi bilo moguće analizirati predloge i proceniti koliko je nešto realno za sprovođenje u jednoj kalendarskoj godini. To nam je isto važna odrednica, jer nije momenat da se predlažu projekti koji su kapitalnog karaktera, ili oni koji traju nekoliko godina. Ono što ćemo svakako u ovom procesu svi zajedno učiti i vežbati, jeste da ćemo i dalje u proceni pristiglih predloga imati jedan javni deo komunikacije, gde ćemo izneti sve predloge, reći kako su poređani prioriteti i organizovati dan za glasanje, kada će opet građani biti ti koji će presuditi između prvih nekoliko projekata koji će zaista biti finansirani u 2016. godini.

Projekat Participativno budžetiranje realizuju grad Pančevo i organizacije "BIRN" Srbija i "NALED" uz podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu 2013.

Elektronsku verziju upitnika možete preuzeti na ovom LINKU.

Više informacija o projektu i procesu participativnog budžetiranja možete naći OVDE.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00