petak, 18. decembar 2020.  16:51h
Pročitano 335 puta

Usvojen budžet grada Pančeva za 2021. godinu

U Pančevu je na sednici Skupštine grada usvojen budžet grada Pančeva za 2021. godinu. Većinom glasova prisutnih odbornika budžet grada za 2021. godinu je usvojen i iznosi 5,08 milijardi dinara.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva obrazložio je predlog budžeta odbornicima Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva obrazložio je predlog budžeta odbornicima Pančevo MOJKraj

Predlog budžeta obrazložio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Svi ste bili svedoci da smo u 2020. godini od 21. avgusta u dva navrata imali dva rebalansa budžeta. Mi smo već tim rebalansima reagovali u skladu sa situacijom i pratili stanje, jer ovo zaista jeste teška godina. Situacija sa kojom se borimo i neprijatelj u vidu pandemije virusa korona jako utiče na sve nas u svakom pogledu, ali utiče i na finansijska sredstva sa kojima budžet grada Pančeva raspolaže. Mi smo i prethodnim rebalansima i prilikom izrade budžeta pokušali da predvidimo što više stvari, iako je to zaista nepredvidljivo u postojećim okolnostima. Radeći odluku o budžetu za 2021. godinu nastavili smo da radimo ono što smo počeli rebalansima. Smatram da smo to uradili dobro, pre svega u smislu očuvanja našeg sistema. Obezbedili smo sredstva za sve one funkcije koje su neophodne, kako bi naši sugrađani što manje trpeli posledice pandemije virusa kovid-19, rekao je gradonačelnik Stevanović.

On je napomenuo i da je Odluka o budžetu grada Pančeva prvi put doneta u skladu sa budžetskim sistemom i kalendarom koji propisuje budžetski sistem, odnosno pre 20. decembra.

To je je jako važno, jer sam prilikom stupanja na dužnost rekao da ćemo insistirati na većoj efikasnosti u radu lokalne samouprave i to smo na ovaj način i dokazali. Budžet je programski, od 2015. godine se tako formira. Budžet Pančeva je uvek bio transparentan i danas je takav, ima manje pozicija nego što je bilo u 2020. godini, ali je vrlo transparentan po programima. Ono što je važno, je da smo uspeli da izvorne prihode grada Pančeva podignemo i da ih dovedemo na nivo otprilike isti kao u prethodnoj godini i pored smanjenih ustupljenih prihoda sa republičkog i pokrajinskog nivoa, kazao je Stevanović.

Budžet za 2021. godinu iznosi 5.838.390.000 dinara i sadrži sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje grada. 

Prva stvar kojom smo se vodili, jeste bilo da obezbedimo primanja svim zaposlenima u PU „Dečja radost“, kako bi predškolska ustanova nesmetano funkcionisala u ovom situaciji, kao i za ustanove obrazovanja. Pored toga predvideli smo sredstva i za ustanove kulture, socijalne zaštite, javnih i javno-komunalnih preduzeća, mesnih zajednica i to na istom ili čak i većem nivou nego u prethodnoj godini. Budžet je živ organizam, imali smo čak pet rabalansa u 2020. godini, mi ćemo aktivno pratiti realizaciju budžeta i u skladu sa potrebama i preporukama Kriznog štaba, rebalansirati u skladu sa situacijom, kazao je Stevanović.

U budžetu za 2021. godinu, predviđeno je kreditno zaduženje grada Pančeva u iznosu od 564 miliona dinara.

To je namenjeno sprovođenju investicija od velikog značaja. To se pre svega odnosi na početak uređenja Potamišja i Gradskog keja u iznosu od 250 miliona dinara. Pančevo koje ima dve reke i građani treba da imaju tu prostor i sadržaje u puno kapacitetu. Druga važna investicija je nastavak uređenja centralnog gradskog jezgra. Videli smo sada, kada se završila prva faza radova, da oni koji su protestovali i negodovali, nisu bili u pravu, jer smo dobili deo Gradskog jezgra dostojno najuređenijih evropskih gradova. Naš cilj je da nastavimo u tom pravcu i da uredimo kompletno gradsko jezgro, da Pančevo zaista dobije centar grada kakav zaslužuje da ima i da bude najlepši grad u Srbiji. Za nastavak radova smo odvojili 150 miliona dinara i to ćemo raditi tokom cele 2021. godine, rekao je gradonačelnik.

U sledećoj godini biće nastavljene aktivnosti na završetku uređenja cele Opšte bolnice. Obezbeđena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju Opšte bolnice, 

U dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladom Republike Srbije i sa kolegama iz Kancelarije za javna ulaganja, imamo plan koji već aktivno realizujemo. Prethodnim rebalansima smo obezbedili sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je jako kompleksna i traje. U 2021. nastavljamo izradu i idemo ka građevinskoj dozvoli, tako da će Pančevo, nadam se, brzo dobiti kliničko-bolnički centar kakav Pančevu i Južnom Banatu zaista treba. Jako se radujem što naša Opšta bolnica u ovom teškom vremenu pokazala koliko je važna i koliko su to dobri radnici i Opšta bolnica u Pančevu je jedna od najboljih bolnica koja se nalazi u kovid sistemu, kazao je Aleksandar Stevanović.

Pored ovoga, iz kreditnog zaduženja finansiraće se i projekat koji se sprovodi u poslednje dve godine, a odnosi se na poboljšanje bezbednosti građana. 

Mi smo u projektu postavljanja video nadzora, namenjenom praćenju saobraćajnih prekršaja, ali i praćenju same bezbednosti u našem gradu. Do sada su pokrivene sve škole i svi vrtići. Trenutno se postavlja oprema namenjena raskrsnicama i u saradnji sa Policijskom upravom u Pančevu, realizacijom ovog projekta koji završavamo 2021. godine, bezbednost ćemo podići na maksimalan nivo. Pančevo će biti jedan od najbezbednijih gradova, kazao je Stevanović.

Nastaviće se i ulaganje u industrijske zone.

Sada imamo tri, a imaćemo četiri, jer su ove zone pored svih stvari između ostalog doprinele da usled smanjenih primanja od Republike, možemo da kreiramo ovakav budžet grada u ovoj teškoj situaciji, a da nije ugrožena stabilnost grada. Nastavljamo da ulažemo u naše industrijske zone i ovim budžetom smo iz kredita obezbedili 24 miliona dinara za nastavak izgradnje Ulice 7. Nova, a sve za potrebe investitora „Brose“ koji će u junu otvoriti svoju fabriku u Pančevu, rekao je Aleksandar Stevanović.

On je dodao i da će se nastaviti realizacija projekata javno-privatnog partnerstva.

Po pitanju izgradnje putne infrastrukture projekat se nastavlja. Mi ćemo imati intenzivne radove u Gradskom jezgru. Radiće se na totalnoj rekonstrukciji šest ulica u gradu Pančevu. Nastavićemo dalje sa rehabilitacijom puteva. Dosta je urađeno i u naseljenim mestima i u samom gradu. Pored toga opredelili smo sredstva da prevoz putnika zadržimo na ovom nivou. Možemo reći da i pored pandemije imamo najbolji javni prevoz i obezbedili smo sredstva da to tako i ostane. Nastavljamo da radimo na svemu onome što smo započeli i da u uslovima pandemije kovid-a 19 čuvamo i razvijamo dalje naš grad, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Stevanović.

20201218 114545

 

O budžetu za 2021. godinu govorili su i odbornici Srpske napredne stranke Marko Mladenović, Ivana Rosić i Marijana Kesić. 

U vezi sa javno-privatnim partnerstvom u oblasti odnošenja smeća govorila je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Usvojen je i Predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području katastarskih opština Dolovo, kao i Predlog odluke o domaćem linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Pančeva.

Odbornici su usvojili i programe rada gradskih i seoskih javno-komunalnih preduzeća za narednu godinu.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Pančeva za vremenski period januar-jun 2020. godine.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00