sreda, 18. novembar 2020.  07:50h
Pročitano 678 puta

Konstituisan novi Savet za rodnu ravnopravnost Pančeva

Prva redovna sednica Saveta za rodnu ravnopravnost, koja je ujedno bila i konstitutivna, održana je 17. novembra u Gradskoj upravi Pančevo.

Konstituisan novi saziv Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva Konstituisan novi saziv Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva Grad Pančevo

Na sednici se razgovaralo o obeležavanju 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.  

Savet za rodnu ravnopravnost je skupštinsko telo odnosno institucionalni mehanizam za integrisanje rodnog aspekta u javnu politiku kao strategije za postizanje ravnopravnosti polova.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je u Srbiji donet 2009. godine obavezuje organe jedinice lokalne samopurave da organizuju stalno radno telo ili odrede zaposleno lice za rodnu ravnopravnost i obavljanje poslova ostvarivanja jednakih mogućnosti (član 39).

Statut grada Pančeva je predvideo osnivanje, a Poslovnik Skupštine grada i regulisao rad, stalnih radnih tela koja daju mišljenja na predloge propisa koje donosi Skupština i obavljaju druge poslove iz oblasti za koju su obrazovana.

Savet za rodnu ravnopravnost razmatra predloge odluka i drugih opštih akata, kao i druga pitanja iz nadležnosti grada sa aspekta ravnopravnosti i jednakih mogućnosti muškaraca i žena. S tim u vezi podstiče razvojne aktivnosti u oblasti ravnopravnosti polova u svim oblastima javnog, društvenog i privrednog života i predlaže mere koje doprinose rodnoj ravnopravnosti.

Sastav Saveta je određen Poslovnikom Skupštine grada i čini ga 9 lica koje bira i razrešava Skupština iz reda odbornica/ka i građanki/a i to predsednicu/ka, zamenicu/ka predsednice/ka i 7 (sedam) članica/ova.

U radu Saveta, na osnovu inicijative i odluke članica/a Saveta, pored izabranih lica učestvuju i predstavnice udruženja žena sa teritorije grada Pančeva i naseljenih mesta.

Savet funkcioniše u kontinuitetu od svog osnivanja 2007. godine, donosi svoje kratkoročne i godišnji Plan aktivnosti i podnosi Izveštaj o radu Skupštini grada, dok stručnu i tehničku podršku radu Saveta pružaju stručne službe Gradske uprave.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00