sreda, 11. novembar 2020.  08:14h
Pročitano 417 puta

U Pančevu održan gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”

Pančevačko Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” uspelo je, uprkos novonastalim okolnostima, da organizuje šesti gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”.

Učenici Ekonomske škole sa kuvarskog smera bili su zaduženi za pripremu ručka Učenici Ekonomske škole sa kuvarskog smera bili su zaduženi za pripremu ručka Logarska dolina

Događaj je priređen 10. novembra u restoranu na obali reke Tamiš uz ograničen broj gostiju i uz poštovanje epidemioloških zaštitnih mera. Pored osoblja restorana u pripremanju slovenačkih nacionalnih specijaliteta učestvovalo je i nekoliko učenika i profesora Ekonomske škole iz Pančeva.

Tema ovogodišnjeg gastronomskog događaja bila je gastronomija slovenačke regije Dolenjska

Gostima je bio pripremljen zanimljiv meni na kojem je bilo: slano pecivo na dolenjski način, dolenjski gulaš sa domaćim makaronima i pire krompirom, mešana salata od kupusa, šargarepe i zelene salate dekorisana crvenim pasuljem, spremljena i začinjena na dolenjski način i tradicionalni slovenački kolač “potica” sa orasima i makom. 

Zbog ograničenog broja mesta u samom restoranu manifestaciji je bilo prisutno dvadesetak gostiju, dok je jedan broj članova bio uslužen u njihovim domovima putem keteringa.

 

20201110 200922 1

 

Ova manifestacija je i ove godine potvrdila značaj koji ima za promovisanje slovenačke tradicionalne kuhinje, naročito što je organizovana pod specifičnim okolnostima.

Prema rečima Josipa Vebera predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska Dolina” i glavnog organizatora ovog događaja manifestacija je prošla u prijatnoj atmosferi iako je broj gostiju bio ograničen. 

Naredne godine, ukoliko se stabilizuje epidemiološka situacija, očekuje se ponovni dolazak učenika i profesora iz Biotehničke škole iz Ptuja u Sloveniji koji su do sada tradicionalno učestvovali u ovoj manifestaciji. a koji su sticajem opravdanih okolnosti ove godine bili sprečeni da dođu.

Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Vlada Republike Slovenije-Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice iz Novog Sada.

Autor:  J.W.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00