nedelja, 11. oktobar 2015.  14:55h
Pročitano 2205 puta

Informatička obuka za žene na selu (FOTO)

Drugi deo obuke u okviru projekta "Informatička obuka za žene na selu", koji je sufinansiran od strane Zavoda za ravnopravnost polova i Grada Pančeva završen je danas.

Informatičku obuku završile su 32 žene iz pančevačkih sela Informatičku obuku završile su 32 žene iz pančevačkih sela Pančevo.MOJKraj.rs

Ovu obuku završile su 32 žene iz pančevačkih sela, a akcenat je bio na konkretnim znanjima koja su one htele da dobiju, kao što je kako napraviti oglas, plakat, kako napisati motivaciono pismo za posao i slično.

Milka Čurić iz Banatskog Brestovca kaže da se prijavila na obuku kako bi utvrdila gradivo od prošle godine, ali i da nauči ono što do sada nije znala, kada je reč o radu na kompjuteru.

I dalje učimo, moramo da se usavršavamo. Nama starijim ženama malo više vremena treba, ali savladavamo gradivo. Došla sam da naučim kako da pravilno šaljem mejlove, ali i da naučim mnogo više o tome šta sve mogu da radim na kompjuteru, ispričala nam je Milka Čurić.

Marijana Petrović iz Banatskog Novog Sela kaže da je već znala nešto da radi na kompjuteru, ali je htela da nauči više.

Ne znam da li ću biti u prilici da koristim baš sve što smo do sada naučili, ali uglavnom hoću. Nisam znala ranije kako se pišu dokumenti, a sada znam i više od toga, rekla je Marijana Petrović.

Negica Lazarević iz Starčeva nema kod kuće kompjuter i veoma je želela da nauči kako se kompjuteri koriste, jer veruje da će joj to pomoći i da lakše nađe posao.

Prijavila sam se da bih naučila i savladala ono osnovno u radu na kompjuteru. Kad budem našla posao, plan mi je da kupim kompjuter i da nastavim da učim. Delimično sam savladala neke osnovne stvari, ali znam da moram još puno da radim i učim, rekla nam je ova polaznica.

Gordana Tonić je profesorka informatike i računarstva, koja već 18 godina predaje u ekonomskim školama u Beogradu, ali je i honorarna profesorka škole “Akademija Edukativa”.

Prilagodila sam svoj rad potrebama ovih polaznica. Prvo sam morala da vidim šta koja zna. Raznolik je sastav i vrlo je teško raditi, jer su sve drugačije. Ima mlađih i starijih, ima onih koje nešto već znaju i vrlo su vešte u korišćenju miša i tastature, a neke od žena su apsolutne početnice. Zato sam rad morala da prilagodim i jednima i drugima. S obzirom da sve one već imaju sertifikat, ali nedovoljno praktičnog znanja morala sam da se svakoj od njih posvetim što je moguće više pojedinačno i da im pružim priliku da što više vežbaju, rekla nam je Gordana Tonić.

Kako kaže, učila je žene da pišu molbu za posao i kako se pravi oglas na kompjuteru, jer je to ono što su same želele da nauče.

Neke od njih je zanimalo da nauče kako se šalju slike mejlom. One koje se bave kulinarstvom, prave torte, zimnice, želele su da nauče kako da pošalju svoj rad ili od nekog da mejlom prime porudžbinu. To su neke od tih praktičnih stvari koje su želele da nauče, objasnila je Tonić.

Projekat  je realizovao Grad Pančevo, Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj – Tim za realizaciju. Kako Dragana Stanković Popović iz ovog Tima kaže, cilj projekta je bio unapređenje komunikacionih veština seoskih žena, kao i povećanje njihove informatičke pismenosti.

Vrednost projekta je 160.000 dinara. Počeo je prošle godine i s obzirom da je ostalo novca nakon sprovedene javne nabavke, na predlog Zavoda za ravnopravnost polova program je nastavljen i ove jeseni.

Anketirali smo žene koje su prošle godine prošle obuku, njih 48, a njih 32 su nastavile obuku. Završen je program za “ofis”, za operativni sistem “vindous”, a ovaj drugi deo obuke je zamišljen da se ponovi ono što je rađeno prošle godine, ali i da im se pruži prilika da nauče kako se piše poslovno pismo, kako se pravi plakat ili nešto treće što one izraze kao želju, ispričala nam je Dragana Stanković Popović.

Svim polaznicama Grad Pančevo je obezbedio besplatan prevoz u vreme trajanja obuke.

Nakon ove obuke polaznice će imati veće mogućnosti u radu sa svojim udruženjima, nezaposlene će steći jednu kvalifikaciju više i otvara im se "prozor u svet" za informisanje, komunikaciju i povezivanje.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00