subota, 10. oktobar 2015.  19:30h
Pročitano 2452 puta

Pančevačka Udruženja na Sajmu stvaralaštva seoskih žena (FOTO)

Na ovogodišnjem sedmom Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, danas u Bačkoj Palanci, predstavilo se više od 180 udruženja žena, a među njima i šest sa teritorije Pančeva.

Na Sajmu u Bačkoj Palanci predstavilo se i šest Udruženja žena s teritorije Pančeva Na Sajmu u Bačkoj Palanci predstavilo se i šest Udruženja žena s teritorije Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

U Bačkoj Palanci, u organizaciji Ženske mirovne grupe Pančevo, Pančevo su predstavljale žene iz Banatskog Brestovca, Omoljice, Starčeva, Dolova, Banatskog Novog Sela i SKUD “Đetvan” iz Vojlovice.

Po prvi put su se predstavile i žene koje se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

“Ženska radinost nije naivnost”
Ženska mirovna grupa je konkurisala sa projektom “Ženska radinost nije naivnost” na konkursu grada za ruralni razvoj u okviru kojeg su članice ovog Udruženja imale ideju da realizuju različite aktivnosti sa Udruženjima i Aktivima žena na selu. Planirane su bile različite radionice na teme koje žene prepoznaju kao važne, kao što je jačanje samopouzdanja, komunikacija, timski rad, sve ono što što bi doprinelo unapređenju njihovog rada.
- Zbog skromnih sredstava uspele smo da obezbedimo odlazak na put na ovaj Sajam. Sa nama su bile žene iz šest udruženja s teritorije Pančeva. Iz perspektive ŽMIG-a jako nam je važno umrežavanje kako bismo stigle do što većeg broja žena u naseljenim mestima, kaže Marijana Jović iz ŽMIG-a.
To umrežavanje je važno i jer aktivistkinje ŽMIG-a mogu da ženama na selu ponude neki vid obrazovanja ili osnaživanja, a planirana su tri ženska dana u seoskim sredinama. Već je u toku dogovor za Ženski dan u Omoljici.

Ženska seoska udruženja predstavila su se u četiri tematske celine: Tkanje i rukotvorine, Starinski i tradicionalni kolači, Suveniri i Organska hrana.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova i opština Bačka Palanka danas su bili domaćini i organizatori ,,Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“, koji afirmiše potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, čime se promoviše ženski aktivizam na lokalnom nivou. 

Plato ispred Opštine u Bačkoj Palanci je danas bio mesto susreta mnogo generacija i etniciteta seoskih žena i njihovih udruženja, koje učešćem na ovoj manifestaciji ističu ključnu ulogu žena na selu u unapređenju ruralnog razvoja. 

Kao nosioci tradicije i kulture svojih mikro sredina, žene na selu svojom nepresušnom kreativnošću i aktivitetom utiču na poboljšanje sopstvenog socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu. Na otvaranju današnjeg Sajma stvaralaštva, prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački. 

Predsednik Opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac je otvorio manifestaciju naglasivši da je sam čin održavanja ove značajne privredne i kulturološke manifestacije u Bačkoj Palanci pokazatelj da je Opština prepoznata kao značajan privredni centar u pokrajini i dobar domaćin svim posetiocima i učesnicima. 

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ovom prilikom istakao da se danas u Bačkoj Palanci nalazi više od 1.500 žena iz više od 180 udruženja, iz skoro svih delova pokrajine, što predstavlja veliki pomak u odnosu na pre desetak godina, kada je u Vojvodini postojao veoma mali broj udruženja žena.

Svi prisutni na današnjem Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini su saborci u očuvanju vojvođanskih vrednosti u borbi za unapređenje položaja seoskih žena u našem društvu. Ovom manifestacijom pokazujemo snagu vojvođanske žene, snagu vojvođanskog sela, vojvođanskih vrednosti, multietničnosti, multikulturalnosti. Na jednom mestu je danas pregršt različitih kultura, specijaliteta, rukotvorina, suvenira, koji odražavaju duh i kulturu više od 26 nacionalnih zajednica. Vojvodina je po tome jedinstvena i postaje simbol regije koja ume da organizuje 1.200 manifestacija godišnje, od kojih je čak 80 odsto organizovano i posvećeno udruženjima žena. Veliki je uspeh činjenica da danas u Vojvodini postoji više od 400 udruženja žena koja oplemenjuju kulturu, tradiciju i lepote Vojvodine i ističu je u prvi plan, rekao je Vasin.

Direktorica Zavoda Vesna Šijački je istakla da brojka od više od 180 udruženja žena, koliko je danas prisutno na Sajmu, znači da je najmanje 1.500 žena koje su uložile velik trud, ljubav i požrtvovanost kako bi na najbolji način predstavile svoj rad.

To znači da na Sajmu učestvuje najmanje 1.500 žena koje su pouzdane partnerke u našoj misiji za revitalizaciju vojvođanskog sela. To znači 1.500 informatički pismenih žena, koje su otvorile svoje puteve komunikacije, a to je i 1.500 baštovanki koje vredno rade na očuvanju životne sredine, rekla je Šijački.

Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu.

Aktivna politika afirmacije koju sprovodi Pokrajinska vlada uslovila je kreiranje i realizaciju posebnih programa za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu. Najznačajniji rezultat je izražena medijska, stručna i institucionalna podrška poboljšanju položaja žena i promocija njihovih turističkih i privrednih kapaciteta.  

Bačka Palanka je sedmo mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstavi ženski seoski aktivizam, izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo. AP Vojvodina se na ovaj način predstavlja kao značajan ekonomski, privredni i turistički potencijal. Svojim proizvodima, gastronomskom ponudom, umetninama i izložbom tradicije učinili su da centar Bačke Palanke podseća na Vojvodinu u malom.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00