nedelja, 4. oktobar 2020.  23:02h
Pročitano 416 puta

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo susret članova sa novim konzulom

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ je u petak, 2. oktobra u svojim prostorijama organizovalo konzularni dan, tradicionalni susret sa slovenačkim konzulom koji se za sve zainteresovane članove i simpatizere organizuje svake godine. 

Primož Križaj prilikom posete Pančevu Primož Križaj prilikom posete Pančevu J.V.

Nedavno imenovani konzul Republike Slovenije u Beogradu njegova ekselencija Primož Križaj sa zadovoljstvom je prihvatio poziv pančevačkog Udruženja, navodeći pri tom da je ovo bila njegova prva radna poseta, kada su u pitanju slovenačka društva u Srbiji.

Dvadesetak članova i simpatizera imali su priliku da nasamo porazgovaraju sa konzulom, a neke od tema bile su uslovi za dobijanje slovenačkog državljanstva, radnih dozvola, kao i mogućnost studiranja i stručnog usavršavanja na nekim od slovenačkih univerziteta.

Primož Križaj je bio prijatno iznenađen odzivom članova, a poseban utisak na njega je ostavio sam ambijent udruženja, odnosno prostorije i kancelarija koje se nalaze u muzejskom vagonu u kompoziciji na obali Tamiša koja se nalazi tik uz nekadašnju železničku stanicu. To je prema njegovom mišljenju, kao i mišljenju zaposlenih u ambasadi u Beogradu i Kancelarije za slovenačku dijasporu u Ljubljani jedinstven slučaj u svetu da neko slovenačko udruženje ima sedište i kancelariju u muzejskom železničkom vagonu.

 

20201002 121456 1

 

Pančevo je jedan veoma zanimljiv i lep grad na obalama dve reke. Iako je blizu Beograda za zaposlene u ambasadi u Beogradu je veoma značajan, jer u njemu živi više od 200 građana koji imaju slovenačko poreklo. Verujem da je taj broj i veći, a Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ se svojski trudi da sve te članove okupi i animira kroz raznovrsne kulturne programe i manifestacije. Slovenačka ambasada će i u buduće nastaviti da sarađuje sa slovenačkim društvima širom Srbije, sa kojima će kao i do sada po potrebi organizovati ovakve susrete. Pančevačko Udruženje Slovenaca je svakako jedno od najaktivnijih u Srbiji, i u to sam se llčno uverio. Pored toga, veoma mi je drago da to Udruženje veoma dobro sarađuje sa ostalim društvima u Srbiji, a da često pomaže i u organizaciji kulturnih programa koja organizuju druga društva. Nakon Pančeva, imam u planu da posetim i ostala slovenačka društva širom Srbije, gde će se takođe organizovati konzularni dani, istakao je na kraju Primož Križaj.

Predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ Josip Veber zahvalio se njegovoj ekselenciji na poseti istakavši da će do kraja godine, ukoliko prilike to budu dozvoljavale, pored redovnog Kursa slovenačkog jezika sa elementima kulture, Udruženje organizovati još nekoliko programa i manifestacija kao što su: Gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti", Glazarjevi dani, Martinovanje, Miklavžovanje, Dani slovenačkog filma. 

Radna godina će se završiti tradicionalnim božićnim druženjem.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00