četvrtak, 24. septembar 2020.  17:43h
Pročitano 851 puta

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo radionicu o čokoladi

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je radionicu čokolade za svoje najmlađe članove. Radionica je bila održana 22. septembra u prostorijama Instituta „Tamiš“ u Pančevu. 

detalj s radionice detalj s radionice J.V.

Inicijativu za ovu radionicu dala je Violeta Mickovski-Stefanović, savetodavac za prehrambenu tehnologiju u Institutu "Tamiš",  koja je bila glavni predavač i koordinator. Radionica je počela kraćim predavanjem o istorijatu čokolade nakon čega se pristupilo pravljenju ove poslastice. U pravljenju čokolade učestvovalo je desetak mališana, a najmaštovitije čokoladne kreacije imali su najmlađi članovi.

 

20200922 151248 1

 

Nakon izlivanja čokolade u posebne kalupe, učesnici su napravlli veliku čokoladu koja je filovana bademima i lešnicima. Za vreme dok se čokoladna masa hladila, mališanima je bio prikazan film o istorijatu i načinu kako se ova poslastica dobija od kakaoa. 

Nakon toga bio je organizovan mali kviz o poznavanju čokolade. Dve ekipe koje su učestvovale imale su podjednak broj tačnih odgovora tako da je i glavna nagrada, paket čokolade, morao biti podjednako podeljen na opšte zadovoljstvo svih učesnika.

Na samom kraju usledila je degustacija napravljenih čokoladnih kreacija i velike čokolade. Ne treba posebno isticati da je sve što je napravljeno „nestalo“ za svega nekoliko minuta.

Pored dece, radionici su prisustvovali i njihovi roditelji, a posebna gošća bila je dr Milena Spremo učiteljica koja članovima pančevačkog Udruženja Slovenaca drži kurseve slovenačkog jezika sa elementima kulture.

 

20200922 160406 1

 

Organizatori kažu da je ovo bila prva radionica ovakve vrste, dobro je bila organizovana i odziv je bio veoma dobar. 

U skorije vreme se očekuje organizacija sličnih radionica koja će kao temu imati pravljenje i ostalih poslastica i jela čije recepture potiču iz Slovenije.

Autor:  J.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00