utorak, 6. oktobar 2015.  22:12h
Pročitano 2696 puta

Mladi Ilija Serafimović ispred svetskog prvaka

Ilija Serafimović, 11-ogodišnjak iz Pančeva, pre dva dana ostvario je jedan od svojih najboljih rezultata u šahovskoj kompoziciji u dosadašnjoj karijeri. 

 Ilija Serafimović je ostvario jedan od svojih najboljih rezultata u šahovskoj kompoziciji u dosadašnjoj karijeri Ilija Serafimović je ostvario jedan od svojih najboljih rezultata u šahovskoj kompoziciji u dosadašnjoj karijeri D.Serafimović

Priču o tome je juče objavila i "Šahovska hronika" koja se može pratiti samo u okviru google grupe, a s obzirom da je problemski šah veoma slabo zastupljen u medijima prenosimo vam tekst koji je o Ilijinom rezultatu napisao FIDE majstor šahovske kompozicije, Branislav Đurašević.

On kaže da veoma lepe vesti stižu sa interneta, jer su 3. oktobra stigli rezultati sa tematskog turnira 149TT, Superproblema 2015 gde je Ilija Serafimović, koji ima samo 11 godina osvojio 1. Pohvalu, ispred aktuelnog svetskog prvaka u grupi pomoćnih matova Čeha, Mihala Dragouna.

To je takmičenje u komponovanju šahovskih problema. Ilija je polaznik Akademije problemskog šaha koju već nekoliko godina drži naš najbolji kompozitor velemajstor Marjan Kovačević, piše Đurašević.

Nekoliko dece izrasta od 10 do 17 godina pohađa ovu školu. Termini su ponedeljak predveče u Šah klubu Beograd. 

Ilija je i odličan rešavač i pobednik na nekoliko turnira za svoj uzrast. Međutim, Đurašević kaže da još nije zabeleženo da neko pravi tako dobre šahovske probleme u tom uzrastu.

Šta više, Ilija ne komponuje samo ortodoksne probleme, nekoliko ih je već objavio u Politici, on se oprobao u znatno težoj disciplini, a to je pomoćni mat. Najpribližnije Ilijinom uspehu je da je naš drugi velemajstor šahovske kompozicije Miodrag Mladenović (rođen 1964.) pravio serijske probleme sa 13 godina, ali je on imao dobar uzor u svom ocu prof. dr Slobodanu Mladenoviću koji je bio isto tako istaknuti problemista, objašnjava dalje Đurašević.

U pomoćnom matu, crni kreće prvi i pomaže belom, da ga beli matira. Zato se i zove pomoćni mat, na engleskom helpmate, a na ruskom kooperativni mat.

U današnjem problemu i crni i beli izvodi isti manevar. Dama prvo kreće na jednu stranu, pa prelazeći preko početnog polja ide na drugu stranu, što je i bila zadata tema. 

To je redak oblik obostranog oblika da i beli i crni izvode isti manevar. Tema je bila da samo jedna strana izvodi takav manevar. I autor ovog serijala je učestvovao na ovom turniru, napravivši sličan kompleks sa mnogo više figura i to sa blizancima, što lakši oblik. Ilijina pozicija ima samo 13 figura, prikazuje zadati uslov u ortogonalno-dijagonalnoj dimenziji što se posebno ceni, u laganoj i elegantnoj poziciji. Probajte da je samostalno rešite. Znači, prvi igra crni, pa beli, pa opet crni i mat. I to u dva rešenja koja su povezana, kaže Đurašević.

Presuda sa ovog turnira se nalazi na sajtu: http://superproblem.ru/doc/tourneys/quick-tt/tt-149_provisional_award_eng.pdf

 

Inače, Ilija Serafimović je odličan učenik, matematičar i košarkaš, i kao što vidite, veoma je uspešan u problemskom šahu. Treći je u svetu za svoj uzrast, a probleme koje on postavi, teško rešavaju i najbolji šahisti.

Šah je počeo da igra sa sedam godina, bio je dva puta kadetski prvak Vojvodine, a onda se zainteresovao za rešavanje i konstruisanje šahovskih problema. Podršku ima od roditelja, uz koje je i naučio da igra šah. Ilijine probleme objavljivala je Politika i neki strani časopisi, a plan mu je, naravno, da postane prvak sveta.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(53 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00