utorak, 6. oktobar 2015.  16:13h
Pročitano 1271 puta

Obeležen Dan oslobođenja Pančeva

Povodom 6. oktobra, Dana oslobođenja Pančeva od fašizma, zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić, članovi Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata,  predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva i pripadnici Vojske Srbije položili su vence na spomen-obeležja narodnih heroja Olge Petrov, Marka Kulića i Stevice Jovanovića u Gradskom parku.

Obeležen Dan oslobođenja Pančeva od fašizma Obeležen Dan oslobođenja Pančeva od fašizma Grad Pančevo

Zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić pozdravio je prisutne i čestitao građanima, svim veteranima Drugog svetskog rata i njihovim potomcima dan na koji su pre 71 godinu partizani i pripradnici ruske Crvene armije oslobodili naš grad od fašizma.

Ovde smo da odamo počast hrabrim ljudima koji su žrtvovali svoje živote i junački se suočili sa užasima i strašnim zločinima okupatora, da ukažemo poštovanje ljudima koji su nam omogućili da danas stojimo ovde slobodni i da živimo u miru. Zahvaljujući ogromnom naporu, veri, žestokom otporu i neumoljivoj borbi, 6. oktobra 1944. godine naš i ruski narod zadali su konačan udarac okupatoru. Tog dana pobedilo je zajedništvo dva bratska naroda, koja su se združenim snagama izborila za ljudska prava i za slobodu. Mi danas živimo u jednom civilizovanom demokratskom društvu, društvu koje ne bi postojalo da nije bilo tih palih boraca i žrtava. Zato moramo da cenimo i čuvamo ono što su naši preci s mukom postigli i da ne dozvolimo da se nešto slično ponovi, a to ćemo uspeti ukoliko ne dopustimo da se ta zverstva protiv čovečnosti zaborave, ukoliko u duhu mira i pravih vrednosti vaspitavamo i učimo našu decu i prenosimo te lekcije poštovanja i jednakosti na sve oko nas i tako zajedno stvorimo bolje okruženje za buduće naraštaje, poručio je zamenik gradonačelnika.


Poželevši da se još dugi niz godina obeležava ovaj značajan datum u istoriji grada Pančeva, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Todor Stojanović je podsetio da je šesti oktobar bio poslednji dan robovanja najvećem zlu - nacizmu, fašizmu i prvi dan uspona Pančeva u njegovom dugom trajanju – osam i po vekova.


Zato ćemo 6. oktobar slaviti dok nas bude ijednog živog borca ili potomka, poštovalaca naših slobodarskih tradicija. Mi vas nikad nećemo zaboraviti, to je naša poruka onima koji su dali svoje živote, kao što je i njihova poruka bila "Borimo se i umiremo za bolji, lepši i pravedniji život onih koji dolaze za nama". Neka je večna slava i hvala svim palim borcima za oslobođenje Pančeva, rekao je Stojanović.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00