utorak, 6. oktobar 2015.  07:49h
Pročitano 2629 puta

Neće biti poskupljenja grejanja u Pančevu

Korisnici daljinskog grejanja, osim onih koji imaju kalorimetre, i naredne grejne sezone grejanje će plaćati po kvadratnom metru, a ne po potrošnji, saopšteno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Pančevo.

Neće biti poskupljenja grejanja, najavljeno je na konferenciji za novinare Neće biti poskupljenja grejanja, najavljeno je na konferenciji za novinare Grad Pančevo

Takođe je najavljeno da za sada neće biti povećanja cene grejanja.

Na konferenciji za novinare o ovim temama govorili su zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Levnajić i direktorka JKP-a "Grejanje" Sandra Božić.

Zamenik gradonačelnika Saša Levnajić izjavio je da u narednom periodu neće doći do promene cene grejanja i to će biti predlog sa kojim će Kabinet gradonačelnika i Veće izaći pred Skupštinu grada.

Očekujemo da takav predlog bude usvojen. Gradsko veće grada Pančeva je donelo odluku o izmeni odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom kupaca na području grada Pančeva, te će se za one korisnike koji nemaju ugrađene merače za individualno merenje isporučene toplotne energije i dalje vršiti obračun po metru kvadratnom, a za onih 15 posto korisnika koji imaju ugrađene merače i u narednoj grejnoj sezoni vršiće se obračun po utrošku. Dakle, ono što ja u ime grada mogu da poručim građanima Pančeva, to je da će naredna grejna sezona početi na vreme, da će grejanje biti kontinuirano i stabilno i da će se i način obračuna i visina cena vršiti kao i prethodne godine, naglasio je Levnajić.

Direktorka JKP-a "Grejanje" Sandra Božić istakla je da sasvim sigurno u novu grejnu sezonu ulazimo sa starom cenom.

Ukoliko dođe do pojeftinjenja gasa, još jednom ćemo obavestiti Gradsko veće i u tom slučaju dati nov parametar i ukoliko bude uslova da grejanje bude jeftinije, zaista će to i biti. Naravno, važi i obrnuti slučaj, ukoliko cena ode gore, cena grejanja će biti skuplja. U najavi za sledeći kvartal ta mogućnost se neće desiti, rekla je Božić. 

O metodologiji za izračunavanje cene grejanja direktorka JKP-a "Grejanje" rekla je da je polovinom jula propisana Uredba i od strane Ministarstva i, pre svega, Vlade po kojoj u narednoj sezoni 2015/2016 toplane imaju obavezu da obračunaju cenu toplotne energije. 

To je jedna vrlo egzaktna formula koja se pravi na osnovu finansijskih izveštaja svake toplane ponaosob, pa i naše pančevačke, koji su svima dostupni i transparentni. Metodologija će, svakako, biti objavljena na našem sajtu i to je jedna određena forma bez nijednog procenta mogućnosti odstupanja, vrlo egzaktna, matematički formulisana, to što dobijete je na kraju je zapravo izvučeno iz finansijskih izveštaja i upravo iz tih razloga nije uporedivo sa ostalim gradovima, dakle, sa cenom ostalih toplana. Vrlo je specifična metodologija i u ovom slučaju mogu reći prva koja zaista vodi računa i o korisnicima, ali i o toplani, rekla je ona.

Sandra Božić govorila je i o Strategiji razvoja energetske efikasnosti, za čiju je izradu zadužena Komisija za energetsku efikasnost grada Pančeva, čiji je osnovni zadatak podizanje nivoa energetske efikasnosti, pre svega uprave, javnih preduzeća, a zatim i svih građana.

Strategija razvoja energetske efikasnosti grada od strane Komisije za energetsku efikasnost ide u pravcu da se uvođenje naplate po utrošku grejanja sprovede u nekoliko etapa kroz nekoliko godina. Zaposleni iz "Grejanja" su i članovi te komisije i ja se nadam da ćemo u periodu od tri do pet godina imati tu strategiju imati pred sobom. Pre svega ćemo izvršiti određena merenja, mapirati zgrade koje su zaista najhitnije za sanaciju i u saradnji sa JP Direkcija i Gradskom stambenom agencijom napraviti jedan plan, potražiti, što je na gradu, investitore, koji će omogućiti taj vid dobijanja energetskog pasoša za svaku zgradu i objekat ponaosob. Zaista mislim da neće biti problema i da ćemo uspeti da napravimo dobru koordinaciju između preduzeća i samog grada i da ćemo uspeti da nađemo treću stranu koja će, pored korisnika, biti u mogućnosti da nam obezbedi jednu dobru podlogu za primenu Zakona o energetskoj efikasnosti. Dakle, strategija postoji, radi se na tome u saradnji sa gradom i nadam se da ćemo vam uskoro predstaviti tu strategiju, u kojoj ćemo ispoštovati sve aspekte koji se tiču energetske efikasnosti, na zadovoljstvo i nas i korisnika, zaključila je Sandra Božić, direktorka JKP “Grejanje”.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00