subota, 1. avgust 2020.  21:57h
Pročitano 538 puta

Spas od vrućina mnogi Pančevci potražili su na Beloj steni

Spas od velikih vrućina mnogi Pančevci i Beograđani traže na Beloj steni gde se vikendom okupi i više od hiljadu ljudi. Tako je bilo i danas.

Bela stena u jednom danu okupi i više od hiljadu i po kupača Bela stena u jednom danu okupi i više od hiljadu i po kupača N.S.

Posetioci kažu da vole netaknutu prirodu i širinu Dunava na ovom mestu. Plaža je peščana, voda veoma topla, a plićak i do 30 metara što posebno odgovara porodicama sa decom.

Ljubitelje Bele stene nisu pokolebala ni upozorenja Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da je rizično okupljati se u velikom broju na kupalištima.

Do Bele stene koja je sedam kilometara od Pančeva i Beograda može se stići samo rekom, a plaža je ovih letnjih dana puna jahti, čamaca, skutera i drugih vodenih prevoznih sredstava. 

 

Bela stena leti

 

Bela stena je jedno od omiljenijih izletišta Pančevaca, pogotovo u letnjim danima, a dolaze i Beograđani ali u mnogo manjem broju.

Vikend naselje je nastalo pedesetih godina dvadesetog veka i razvijalo se kao mesto koje okuplja podjednako i Pančevce i Beograđane. S obzirom da Bela stena zvanično pripada teritoriji Pančeva, ne čudi da su i vlasnici vikendica u najvećem broju upravo Pančevci.

 

Bela stena kupaci

 

Na ostrvu nema struje, nema ni pijaće vode, ni kanalizacije, ali „Starovikendašima“ to uopšte ne smeta. Neki žive ovde čak i kad je zima. 

Belu stenu krasi čuvena peščana plaža na špicu ostrva, prema Beogradu. Ljudi se ovde sunčaju, kupaju, vozikaju čamcima po reci u blizini, pecaju po okolnim kanalima, spremaju riblju čorbu, prže ribu, kampuju… 

 

ada bela stena

 

Inače, Bela stena je vikend naselje na dunavskom ostrvu Forkontumac i pripadi grupi Dunavskih ada kojoj pripadaju još i ade Štefanac i Čakljanac.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš i u maju 2019. godine postale su zaštićeno prirodno dobro „Pančevačke ade“. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00