petak, 2. oktobar 2015.  20:23h
Pročitano 815 puta

Održan seminar “Rodna ravnopravnost i vanredne situacije”

Dvodnevni seminar pod nazivom „Rodna ravnopravnost i vanredne situacije – uloga i učešće žena i ženskih organizacija” održan je 30. septembra i 1. oktobra na Andrevlju za predstavnice ženskih organizacija iz Subotice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Kule, Sečnja i Alibunara.

Seminar je bio organizovan za predstavnice ženskih organizacija iz Subotice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Kule, Sečnja i Alibunara Seminar je bio organizovan za predstavnice ženskih organizacija iz Subotice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Kule, Sečnja i Alibunara Ombudsman

Seminar je održan u okviru projekta Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana koji podržava Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost. 

Posebna pažnja posvećena je ulozi žena i uključivanju rodne perspektive u oblast vanrednih situacija i održivog razvoja sa ciljem povećanja znanja i kapaciteta aktivistkinja u lokalnim samoupravama za uključivanje rodne perspektive u dokumenta i programe koji se odnose na vanredne situacije.

Na seminaru je govorila predstavnica Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Marina Kopanja o ulozi jedinica lokalne samouprave u ovoj oblasti i ukazala na važnost procene ugroženosti od prirodnih nepogoda u svakoj lokalnoj samoupravi, kao i o ulozi žena u proceni rizika od vanrednih situaciji, reagovanju na njih i u prevenciji. U razgovoru sa učesnicama seminara naglasila je važnost edukacije lica koja su zadužena za vanredne situacije, ali i stanovništva, odnosno važnost promene svesti najšireg stanovništva, te da će u tim procesima pažnja biti usmerena i na rodnu ravnopravnost.

Polaznice seminara su učestvovale u radionicama o rodnoj ravnopravnosti, pokazateljima rodne ravnopravnosti, o položaju žena i muškaraca u Srbiji i participativnoj proceni rizika. Radionice su bile posvećene vanrednim situacijama – rizicima, ulozi građana i građanki u vanrednim situacijama, a posebno ulozi ženskih organizacija.

Dve radionice su se odnosile na upravljanje vanrednim situacijama u okviru lokalnih planova uz unošenje rodne perspektive, kao i učešću u proceni rizika kao jednog od načina za rodno osetljive lokalne planove za vanredne situacije. Učesnice su navele da seminar doprinosi njihovom ličnom i profesionalnom razvoju i unapređenju znanja i veština, kao i da očekuju dalju podršku kako bi razumevanje uvođenja rodne perspektive u sektor vanrednih situacija i upravljanja rizicima podigle na viši nivo.

Pokrajinski ombudsman će sa lokalnim partnerima koji su uključeni u projekat „Rodna ravnopravnost i vanredne situacije” napraviti model plana reagovanja i upravljanja vanrednim situacijama koji će uključiti rodnu perspektivu.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00