četvrtak, 1. oktobar 2015.  18:33h
Pročitano 3574 puta

Uručena nagrada novinarki Violeti Jovanov Peštanac

Na svečanosti u Nišu danas, 1. oktobra, je uručena nagrada za novinarstvo, za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti, novinarki iz Pančeva, Violeti Jovanov Peštanac.

Violeta Jovanov Peštanac, urednica našeg portala dobitnica je nagrade za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti Violeta Jovanov Peštanac, urednica našeg portala dobitnica je nagrade za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti Pančevo.MOJKraj.rs

Ona je jedna od 9 novinarki i novinara iz Srbije koji su dobitnici nagrada Regionalnog centra za životnu sredinu na konkursu za novinare koji je organizovan u okviru međunarodnog SENSE programa podrške organizacijama civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine.

Svečana dodela nagrada novinarima održana je na završnoj konferenciji u okviru projekta SENSE koji je obuhvatao podršku organizacijama civilnog društva aktivnim u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, a koji je realizovan u periodu od 2012. do 2015. godine, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Nagrade su dobili:

Za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti

1.      Violeta Jovanov Peštanac, odgovorna urednica nezavisnog informativnog portala Pančevo MOJKraj.rs

2.      Dragana Vasiljević, RTS, ekološka redakcija

Za profesionalno novinarstvo

1.      Adam Santovac, N1 televizija

2.      Jelena Božović, RTS, dopisništvo Užice

3.      Katarina Martić, Kurir magazin

4.      Marko Jakovljev, Radio Televizija Vojvodine

Za građansko novinarstvo

1.      Milica Alavanja, koordinatorka projekta „Zelena patrola“

2.      Amel Kurbegović, za onlajn aktivizam i portal „Stop hidrocentrali na Limu“

3.      Dejan Milošević, za portal „Prvi na skali“

Violeta Jovanov Peštanac od avgusta 2015. godine je odgovorna urednica Nezavisnog informativnog portala Pančevo MOJKraj.rs, koji je deo mreže nezavisnih informativnih portala MOJKraj, a novinarstvom se bavi 18 godina. U poslednjih 12 godina u njenom radu se posebno izdvajaju teme iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, koje su u različitim novinarskim formama obrađivane i objavljivane u medijima u kojima je za to vreme radila – RTS-u, dnevnim listovima Blic i Danas, ekološkom časopisu Ekolist, Radio Pančevu. Svoju novinarsku karijeru nastavlja kao preduzetnica, a osim što je pokrenula portal Pančevo MOJKraj.rs, ovih dana priprema i novi specijalizovani portal „Zeleni minuti“ koji će se baviti isključivo ekologijom i ekološkim temama.

Sama činjenica da dolazim iz Pančeva govori zašto sam se uopšte zainteresovala za temu zaštite životne sredine, posebno kada pričamo o tom periodu od pre dvanaest i više godina. Posebno sam ponosna jer sam deo one generacije ekoloških novinara koja je tada stasavala zahvaljujući REC-u koji je u saradnji sa OEBS-om organizovao jednogodišnju obuku za novinare koji žele da se bave ekologijom uopšte. Kao rezultat toga danas imamo neformalnu mrežu ekoloških novinara širom Srbije koji sarađuju i nastavljaju svoju misiju u koju su se upustili pre više od deset godina. Ohrabrujuće je da raste broj novinara koji prepoznaju važnost ekologije i ekoloških tema, mnogo je mladih među njima, pa i među današnjim dobitnicima i nadam se da će se taj broj i dalje uvećavati za dobrobit celog društva, rekla je nakon dodele nagrada Violeta Jovanov Peštanac.

Žiri kojim je predsedavao profesor dr Miroljub Radojković sa Fakulteta političkih nauka, a članovi su bili i Zoran Jevtović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Boban Tomić, docent Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, analizirao je radove 38 novinarki i novinara i za nagradu predložili ovih devetoro. Oni su svi dobili priznanje i novčani iznos u visini od 1.500 evra.

Tokom realizacije SENSE programa, REC je finansijski podržao implementaciju 18 projekata organizacija civilnog društva, odnosno 46 organizacija iz cele Srbije. Ukupan fond od 960 hiljada evra bio je namenjen direktnoj podršci organizacijama za implementaciju projekata. Sve organizacije dobitnice SENSE grantova bile su korisnice REC-ovih programa obuke u različitim oblastima i bile u prilici da svoja znanja dodatno unaprede kroz studijska putovanja u zemlje Evropske unije.

Kroz program SENSE, REC je podržao organizaciju i realizaciju niza konsultativnih sastanaka čiji je cilj bio da se civilno društvo aktivnije uključi u dijalog sa donosiocima odluka prilikom iniciranja, donošenja i implementacije politika u oblasti zaštite životne sredine. U konsultativni proces bilo je uključeno više od sto organizacija iz cele Srbije.

Medijska komponenta projekta podrazumevala je podršku i jačanje kapaciteta medija koji prate oblast zaštite životne sredine kroz organizaciju programa obuka, seminara i realizaciju godišnjih nagrada za najuspešnije novinare i medije.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(17 glasova)

Komentari  

+6 #1 dr Milan Trifunović 04-10-2015 20:58
Čestitam !
Vredna nagrada u prave ruke.
Srečno!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00