četvrtak, 1. oktobar 2015.  10:39h
Pročitano 1195 puta

Održana treća sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku

Treća sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku održana je 29. septembra u Beogradu, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. 

 Tema sednice bila je uloga lokalnih Saveta za zdravlje u implementaciji strateških ciljeva evropske strategije za zdravlje - Zdravlje 2020 Tema sednice bila je uloga lokalnih Saveta za zdravlje u implementaciji strateških ciljeva evropske strategije za zdravlje - Zdravlje 2020 Grad Pančevo

Tema sednice bila je uloga lokalnih Saveta za zdravlje u implementaciji strateških ciljeva evropske strategije za zdravlje - Zdravlje 2020. Sednicom je predsedavao zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić, a prisustvovala je i dr Mirela Petrović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo.

Zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Levnajić naglasio je da je svakako značajno da se predstavnici lokalnih samouprava upoznaju, pa i da utiču na nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva.

Upravo su ovakvi sastanci nužni i jako bitni u postupku razvoja našeg zdravstvenog sistema. Pre za nas lokalne samouprave, da vidimo kako naši lokalni saveti za zdravstvo funkcionišu, dokle smo stigli i kako napredujemo i koji su dalji koraci. Ono što je moj utisak sa današnjeg sastanka je da smo i od gostiju iz Svetske zdravstvene organizacije dobili, generalno kao država, pozitivne komentare na naš zdravstveni sistem, ali i da su lokalne samouprave pohvaljene i da su zaista ti saveti zaživeli i da dobro rade. Ali da uvek ima prostora da se napreduje. Primarna zdravstvena zaštita je jedina oblast kojom se bavi lokalna samouprava. Prihvatićemo sve dobre sugestije koje smo čuli i radićemo na razvijanju tog sistema. Treba znati da smo mi uvek ograničeni finansijskim sredstvima za razvoj zdravstvenog sistema, istakao je Levnajić.

Govoreći o aktivnostima pančevačkog Saveta za zdravlje, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović izjavila je da je lokalni Savet za zdravlje u Pančevu formiran krajem 2013. godine. 

Tu su predstavnici, kako Bolnice, tako i Doma zdravlja, nova preporuka je da imamo i predstavnika Zavoda za javno zdravlje. Tu se nalazi i predstavnik republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje. Rad Saveta je dosta dobar. Izveštaj iz 2014. godine govori, dakle, radi se o drugostepenom organu, a s obzirom da imamo i savetnika za zaštitu pacijentovih prava, prema izveštaju koji sam dobila, mogu da ocenim da je izuzetno dobro do sada funkcionisao, rekla je ona.

Svoje zaključke o kapacitetima Saveta za zdravlje, naročito u kontekstu njihove uloge u majskim poplavama 2014. godine izneo je Ričard Alderslejd, konsultant Svetske zdravstvene organizacije iz kancelarije za Evropu u Kopenhagenu, dok su predstavnici Ministarstva zdravlja RS izložili planove za buduću reformu zdravstvenog sistema.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00