petak, 8. maj 2020.  13:36h
Pročitano 487 puta

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

Svetski dan pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, obeležava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač ovog pokreta.

Crveni krst Pančevo osnovan je 1881. godine Crveni krst Pančevo osnovan je 1881. godine S.M.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je osnovan 1863 godine, čime je započeo svoj put kroz vreme, najveći međunarodni humanitarni pokret koji se širio, rastao i sazrevao do današnjeg dana.   

Crveni krst Srbije je osnovan među prvim društvima u svetu, trinaest godina kasnije, a Crveni krst Pančevo osnovan je 1881. godine.

Na Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, slavimo hrabrost i dostignuća naših volontera, volonterki  i zaposlenih. Od momenta pojave KOVID-19 društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca su se uključivala u aktivnosti u svojim zemljama kako bi pružili informacije i pomogli najranjivijim grupama.

Sa više od 3.6 miliona potvrđenih slučajeva, stotine hiljada volontera, volonterki i zaposlenih u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca su se uključili kako bi bili podrška lokalnim zajednicama. Takođe, desetine hiljada ljudi su se priključili kao novi volonteri i volonterke.

 

volonteri crvenog krsta pancevo 2020

Na slici: volonteri Crvenog krsta Pančevo (foto: S.M.)

 

Crveni krst Pančevo je od početka proglašenja vanrednog stanja angažovan od strane Gradskog štaba za vanredne situacije na pružanju pomoći sugrađankama i sugrađanima starijim od 65 godina u nabavci hrane i lekova, prilikom podizanja penzija i u ostalim mnogobrojnim i različitim potrebama. Pomoć se ogledala i u podeli 500 paketa hrane i higijene humanitarne pomoći pristigle iz Direkcije za robne rezerve, a odlukom Vlade AP Vojvodine i na inicijativu Crvenog krsta Vojvodine. Pomoć je bila namenjena licima koja su se našla u socijalnoj potrebi izazvanoj pandemijom Korona virusa.

Svi volonteri i volonterke i profesionalno zaposleni su poštovali velike mere opreza i niko nije oboleo od Kovid 19. A takođe su čuvali i zdravlje onih o kojima su se požrtvovano brinuli.  

''Bez obzira ko si i gde se nalaziš mi odgovaramo na svačiji poziv za pomoć'' je slogan ovgodišnjeg Svetskog dana našeg Pokreta koji na najbolji način odslikava karakter posla koji obavljamo od početka krize. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00