petak, 25. septembar 2015.  15:48h
Pročitano 987 puta

Godišnja konferencija o ljudskim pravima i demokratiji u Varšavi

Zamenica Zaštitnika građana Republike Srbije, zamenica za ravnopravnost polova u Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu i pomoćnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti učestvovale su na Godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji.

Godišnja konferencija o ljudskim pravima i demokratiji u Varšavi Ombudsman


Ova konferencija je okupila oko 1.400 predstavnika vlada i civilnog društva iz 57 zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Varšavi.

Predstavnice nezavisnih institucija prisustvovale su radnom sastanku posvećenom jednakim mogućnostima za žene i muškarce u svim sferama života, uključujući i primenu akcionog plana OEBS-a za promovisanje rodne ravnopravnosti. Posebna sesija bila je posvećena ulozi nezavisnih institucija u borbi protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanoj diskrimninaciji u Srbiji.  

Zamenica Zaštinika građana Gordana Stevanović predstavila je izveštaj o primeni Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilju u porodici. Pomoćnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar govorila je o izveštaju poverenika o diskriminaciji žena, a zamenica Pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov o iskustvima u saradnji sa institucijama u okviru mreže „Život bez nasilja”, čiji je ombudsman koordinator. Zamenica Todorov je, između ostalog, ukazala na to da je mreža unapredila saradnju institucija, a tokom prošle decenije došlo je do promene odnosa prema nasilju u porodici i u partnerskim odnosima. Pored zakonske regulative, povećana je, pre svega pažnja javnosti. 

Međutim, počiniocima se i dalje izriču najblaže propisane kazne, postupci traju dugo, žrtve ne dobijaju odgovarajuću podršku, a koordinacija i saradnja institucija još je daleko od potrebne, tako da je Pokrajinski ombudsman mišljenja da primena Opšteg i posebnih protokola još nije zaživela, da nije postignuta hitnost u postupanju i da se u postupanju institucija, uprkos intenzivnim edukacijama profesionalaca, ogledaju stereotipi i predrasude prema žrtvama nasilja, odnosno počiniocima. Zbog toga je važno nastaviti podsticanje saradnje institucija, a jedan od načina je i mreža institucija „Život bez nasilja”.

Na konferenciji u Varšavi, koja će trajati do 2. oktobra, biće sagledan napredak u primeni obaveza koje su preuzele vlade u oblasti ljudskih prava i demokratije, uključujući slobodu govora, medija, slobodu kretanja, vladavinu prava, jednakost polova i borbu protiv trgovine ljudima. 

Tokom desetodnevne konferencije, biće organizovane posebne sesije na kojima će se raspravljati o izazovima u eri novih tehnologija, nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv zločina iz mržnje, kao i borbi protiv diskriminacije. 

Najveća konferencija iz oblasti ljudskih prava održava se svake godine u organizaciji OEBS-a, odnosno Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00