četvrtak, 24. septembar 2015.  19:52h
Pročitano 1920 puta

Gimnazijalci dali krv (FOTO GALERIJA)

U pančevačkoj Gimnaziji „Uroš Predić“ danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za učenike ove škole.

U Gimnaziji „Uroš Predić“ danas je krv dalo 47 davalaca U Gimnaziji „Uroš Predić“ danas je krv dalo 47 davalaca Pančevo.MOJKraj.rs

Za davanje krvi prijavilo se 55 davalaca krvi, od kojih je 47 uspešno dalo krv, dok je 8 davalaca krvi odbijeno iz različitih medicinskih razloga.

U svim akcijama dobrovoljnog davanja krvi lekarima pomažu i volonteri Crvenog krsta. Tako je bilo i danas. Lara Jocić, dugogodišnja je volonterka Crvenog krsta i učenica Gimnazije, pohađa drugi razred i kako kaže, veoma joj je drago što se veliki broj učenika ove škole odazvao akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Kad god sam u prilici pomažem, imam i podršku škole i svoje okoline. Dosta gimnazijalaca je i među volonterima Crvenog krsta, tako da mislim da je veoma bitna ta veza između, po meni jedne od najboljih škola u gradu i organizacije kakva je Crveni krst. Veliki je odziv gimnazijalaca što dokazuje da smo jedna humana sredina, rekla je Lara Jocić.

Ona još uvek nije punoletna, ali će, kako kaže, biti redovni davalac krvi kad ispuni uslove za to. Danas je najviše bilo onih koji su krv po prvi put dali. Među njima su i učenici Milica Milić, IV-3 i Filip Prvulj, IV-6.

Imam krvnu grupu koja je potrebna Transfuziji i odlučila sam da dam krv da pomognem nekome. Nisam imala tremu, već malu dozu straha pred prvo davanje krvi, ali nije uopšte bilo strašno. Biću i ubuduće davalac krvi, obećala je Milica Milić.

Kako ne bi došlo do daljeg opadanja rezervi krvi i do eventualnog odlaganja operativnih programa, iz Službe za transfuziju apeluju na sugrađane da dođu i daju krv u prostorijama Službe radnim danom od 7 do 15 sati i subotom od 8 do 13 sati.

 

Imali smo prethodnih dana predavanja o davalaštvu krvi, zainteresovalo me je, pa sam danas došao da dam prvi put krv. I ja ću nastaviti da dajem krv, jer je to humano, rekao je Filip Prvulj.

Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije kaže da su u toku imunoserološka testiranja i izrada komponenata od uzete krvi, koja će  vrlo brzo biti stavljena na raspolaganje za lečenje pacijenata u Opštoj bolnici. 

Niske rezerve krvi od danas su na nešto višem nivou. Zahvaljujemo svima koji su u toku dana dali krv na akciji u Gimnaziji “Uroš Predić” i na odeljenju transfuzije te su tako dali doprinos u popravljanju stanja rezervi krvi u pančevačkoj transfuziji, rekla je dr Railić Ristovska.

Transfuzija i Crveni krst nastavljaju sa aktivnostima i za 25. septembar od 7 do 9 sati zakazana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u AD Starčevo.

U ponedeljak, 28. septembra, Transfuzija i Crveni krst održaće predavanja u Tehničkoj školi “23. maj”, nakon čega će biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama škole 30. septembra od 12 do 15 časova.

U Gimnaziji “Uroš Cvijić” u Beloj Crkvi biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi 1. oktobra, od 8 do 11 sati, a na tu akciju doći će i učenici Tehničke škole iz Bele Crkve.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00