utorak, 22. septembar 2015.  18:31h
Pročitano 1610 puta

Rezerve krvi svih krvnih grupa veoma niske!

Rezerve krvi svih krvnih grupa veoma su niske, saopšteno je iz Službe za transfuziju Opšte bolnice Pančevo.

Juče i danas predavanje o davalaštvu su slušali učenici Gimnazije “Uroš Predić”, a akcija dobrovoljnog davanja krvi je dogovorena za 24. septembar od 8 do 11 časova Juče i danas predavanje o davalaštvu su slušali učenici Gimnazije “Uroš Predić”, a akcija dobrovoljnog davanja krvi je dogovorena za 24. septembar od 8 do 11 časova Transfuzija Pančevo

U prethodne dve nedelje realizovano je nekoliko akcija dobrovoljnog davanja krvi. U Mašinskoj školi krv je dalo 15 učenika, u MZ Kačarevo 24 davaoca, u MZ Starčevo 16 dobrovoljnih davalaca krvi.

Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije kaže da davaoci krvi svakog dana dolaze i samoinicijativno. 

Trenutno se u Opštoj bolnici leči nekoliko teških bolesnika za čije lečenje je utrošen veliki broj jedinica krvi različitih krvnih grupa. Za njihovo lečenje Transfuzija i nadalje obezbeđuje različite komponente koje pripremamo od krvi uzete od dobrovoljnih davalaca, a to su deplazmatisani eritrociti, sveže zaleđena plazma, krioprecipitat i koncentrovani trombociti. Juče u toku popodneva pozivali smo davaoce krvi telefonom kako bismo danas prevazišli kritično niske rezerve A pozitivne krvne grupe. Zahvaljujemo svim redovnim davaocima krvi koji su se odazvali, rekla je dr Railić Ristovska.

Dogovorena je i akcija dobrovoljnog davanja krvi za 25. septembar od 7 do 9 sati u AD “Vojvodina” Starčevo.
U Gimnaziji “Uroš Cvijić” u Beloj Crkvi biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za 1. oktobar, od 8 do 11 sati, a na tu akciju doći će i učenici Tehničke škole iz Bele Crkve.

Transfuzija i Crveni krst nastavljaju sa predavanjima u srednjim školama u Pančevu, na temu motivacije učenika za dobrovoljno davanje krvi.

Juče i danas predavanje su slušali učenici Gimnazije “Uroš Predić”, a akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovoj školi je dogovorena za četvrtak, 24. septembar od 8 do 11 časova.

Kako ne bi došlo do daljeg opadanja rezervi krvi i do eventualnog odlaganja operativnih programa, iz Službe za transfuziju apeluju na sugrađane da dođu i daju krv u prostorijama Službe radnim danom od 7 do 15 sati i subotom od 8 do 13 sati.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00