sreda, 19. februar 2020.  09:16h
Pročitano 439 puta

FemPlatz i Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju dobitnice nagrade “Anđelka Milić”

Organizacije FemPlatz iz Pančeva i Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju iz Niša dobitnice su ovogodišnje nagrade “Anđelka Milić” za publikaciju "Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji".

Jedna od knjiga Jedna od knjiga KomunikArt

Ovo priznanje se dodeljuje "za uvođenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta."

Nagradu u nekoliko različitih kategorija dodeljuje SEFEM (Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta), inicijativa pokrenuta radi unapređenja i stvaranja znanja, al ii recepcije i priznavanja feminističkih akademskih istraživanja u našoj akademskoj zajednici i širem društvu.

 

Korice knjiga II

 

Dvotomna publikacija „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji“ realizovana je kao prvo inderdisciplinarno istraživanje femicida u Srbiji, sprovedeno radi otkrivanja karakteristika femicida i ocene društvenog i institucionalnog odgovora na rodno zasnovano ubistvo žena. Autorke publikacije su dr Slobodanka Konstantinović Vilić, dr Nevena Petrušić, Kosana Beker, doc. dr Natalija Žunić i dr Vida Vilić. 

Nagrada “Anđelka MIlić” ustanovljena je sa ciljem osnaživanja feminističke proizvodnje kontekstualizovanog znanja, pre svega putem originalnih i relevantnih istraživanja, kao i njihove kreativne upotrebe i primene u svim oblastima društvenog života u Srbiji. Ovom nagradom osnivač, SEFEM, želi da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene. Priznanje ima za cilj i čuvanje uspomene na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00