nedelja, 16. februar 2020.  22:05h
Pročitano 872 puta

Pčelarsko udruženje podružnica Pančevo obeležilo slavu Sretenje

Pčelarsko udruženje podružnica Pančevo proslavilo je svoju slavu Sretenje Gospodnje 15. februara uz svečano lomljenje slavskog kolača i blagoslov sveštenstva upućen pčelarima i njihovim gostima.

Pčelari Pančeva i ove godine obeležili su Sretenje - slavu udruženja Pčelari Pančeva i ove godine obeležili su Sretenje - slavu udruženja PUPP

Na svečanom ručku pojedincima koji su se prošle godine isticali i doprineli razvoju pčelarstva u Pančevu uručene su zahvalnice i priznanja, kao i ustanovama i prijateljima udruženja.

Kao i svake godine gosti na slavi bila su udruženja iz Južnog banata: Udruženje pčelara Bavanište, Udruženje pčelara Skorenovac, Udruženje pčelara Banatski Karlovac, Udruženje pčelara Opovo. Gosti su došli i iz Braničevskog okruga, iz mesta Kamenova koje je smešteno u blizini Petrovca na Mlavi i koje je nedaleko poznato po pčelarstvu. Za Kamenovo se kaže da je „najslađe“ selo na svetu, a zvanično je proglašeno za selo meda. 

Sa pčelarima iz mesta Kamenova smo se pobratimili i redovni su gosti na slavi kao i na drugim dešavanjima koja organizujemo u godini, istakao je Canko Jovčević, pčelar iz Pančeva.

Među gostima pčelarima predsednik udruženja Aleksandar Cvejić se zahvalio i Gradskoj upravi grada Pančeva koji su manifestaciju koja se već drugu godinu za redom održava u junu „Dani suncokreta“ proglasili gradskom manifestacijom, ističući da imaju jaku i odličnu saradnju.

 

20200217 102016

 

Predsednik se zahvalio i Turističkoj organizaciji Pančeva koja je pomogla udruženju oko organizacije manifestacije „Dani suncokreta“ i „Med je lek za dug vek“ i najavio novu saradnju za ovu godinu.

Pohvale su dobili i predstavnici i dečica iz KUD-a „Čigra“ koji svaku pčelarsku manifestaciju ulepšaju njihovim plesom i igrom. Pohvalnica Pčelarskog udruženja podružnica Pančevo uručena je i urednici Nezavisnog informativnog portala „Pančevo MOJKraj“ Violeti Jovanov Peštanac koja prati sva dešavanja pančevačkog udruženja i izveštava o aktivnostima pčelara.

Mogu slobodno da se pohvalim da je u 2019. godini naše udruženje brojalo 83 članova udruženja od kojih su 53 članovi SPOS-a i 47 članovi SPOV-a. Nadamo se da će ove godine broj članova preći 107 koliko godina je staro i naše udruženje. Ove godine nastavićemo sa  humanitarnom akcijom prikupljanja meda za decu ometenu u razvoju. Do sada je prikupljeno 40 kilograma meda. U planu je za ovu godinu da se po školama organizuje i medni doručak za najmlađe, a nadamo se da će ovakve akcije postati naša praksa i ubuduće, najavio je predsednik Pčelarskog udruženja podružnica Pančevo Aleksandar Cvejić.

Naši sagovornici ističu da očekuju bolju pčelarsku sezonu od prošle. Februar je početna faza razvijanja pčelinjih društava i za sad je stanje na pčelinjacima dobro. Vremenske prilike su za sad zadovoljavajuće i bitno je da u narednom periodu ne dođe do drastične promene temperature.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00