nedelja, 16. februar 2020.  20:03h
Pročitano 863 puta

Najlepše slavske kolače umesile Omoljčanke, Dolovke i Pančevke

Udruženje žena “Neolit“ i ove godine, po šesti put za redom, organizovalo je manifestaciju “Najlepši slavski kolač“. Manifestacija je održana u Velikoj sali Doma Kulture u Starčevu.

Deo takmičarskih slavskih kolača Deo takmičarskih slavskih kolača Pančevo MOJKraj

Učestvovale su domaćice iz Starčeva, ali i članice Udruženja žena iz različitih mesta s teritorije Pančeva, kao i gošće iz Ovče i Smedereva.

U takmičenju za najlepši slavski kolač prvo mesto zauzele su članice Udruženja žena Omoljčanke iz Omoljice, drugo članice Udruženja žena Dolovke iz Dolova, a treće članice iz Udruženja žena Pančevke iz Pančeva. 

U izboru za najlepše ukrašeni štand prvo mesto pripalo je Udruženju žena iz Ovče, drugo mesto Udruženju žena Tamaši Aron iz Vojlovice, dok je treće mesto pripalo Udruženju žena iz Glogonja.

 

IMG 20200216 131547

 

Manifestaciju je otvorio Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva koji je naglasio da je ova sredina poznata po aktivnim udruženjima u svakom mestu, ali i po mnogobrojnim manifestacijama kojima se neguju tradicija, kultura i običaji pripadnika nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Pančeva.

Manifestacioni turizam je deo kroz koji grad Pančevo želi da se rebrendira i da ne bude samo mesto za dobro privređivanje, nego i lepo mesto za život i uživanje u životu. Turizam kao najšira društvena oblast ili uslužna industrija je najpogodnija za takav rebrending grada Pančeva i zato mi iz godine u godinu imamo sve veći broj ovakvih manifestacija. Trenutno, oko 150, ravnomerno raspoređenih na urbanu sredinu i na ruralnu sredinu. Ovakve manifestacije u ruralnoj sredini su dobre radi promocije ove same sredine ali i radi promocije i žena, njihovog osnaživanja, njihovog privrednog ostvarivanja u budućnosti, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

IMG 20200216 130244

 

Udruženje žena “Neolit“ nastalo je pre šest godina, pre svega zahvaljujući inicijativi Ljiljane Zarić, koja je tada postala i predsednica, s ciljem da tako pomogne sugrađankama, naročito onim mlađim, da lakše iskažu sebe.

Pre šest godina smo i pokrenule manifestaciju „Najbolji slavski kolač“, jer su slava i slavski kolač nešto što se vezuje za porodicu i porodična okupljanja. Za nas je ovo dan kada se okupljaju porodice i na neki način afirmišemo i porodične vrednosti. Drago mi je da su tu našu ideju prepoznali i naši sugrađani i članice iz drugih udruženja koja se rado odazivaju i dolaze sa svojim kolačima kako bi manifestacija bila raznovrsnija, rekla je Ljiljana Zarić.

Manifestacija se organizuje uz podršku Mesne zajednice Starčevo i Doma kulture Starčevo kao i brojnih sponzora i donatora.

 

IMG 20200216 130225

 

Ovo udruženje od prošle godine koristi prostorije na drugom spratu Doma kulture, koje uređuju u etno-stilu, pa su u njega unele mnoge starinske stvari: starinski kreveti, ormani, starčevačku nošnju...

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00