ponedeljak, 21. septembar 2015.  20:03h
Pročitano 893 puta

Redovni sastanci gradonačelnika i direktora pančevačkih preduzeća

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov počeo je danas sa održavanjem redovnih nedeljnih radnih sastanaka sa direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća grada.

Sastanak gradonačelnika Pančeva sa direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća postaće redovna praksa Sastanak gradonačelnika Pančeva sa direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća postaće redovna praksa Pančevo.MOJKraj.rs

Kako je na početku sastanka Saša Pavlov rekao, ovakvi sastanci će biti održavani svakog ponedeljka u cilju bolje organizacije poslova, povećanja efikasnosti, unapređenja komunikacije i saradnje radi ukupnog unapređenja rada lokalne samouprave Pančeva. 

Postoji veliki broj pitanja u vezi sa funkcionisanjem javnog i javno-komunalnog sektora koja ćemo morati da rešavamo do kraja ove godine i početkom naredne godine. Idemo u susret problemima i ne dozvoljavamo da nas iznenade, što je i svrha ovih sastanaka. Jedno od glavnih pitanja koje ćemo u kontinuitetu razmatrati jeste početak grejne sezone, mada je ta odluka vrlo blizu donošenja, ali s obzirom na to da će biti zasnovana na velikom naporu javno-komunalnog preduzeća "Grejanje" i Grada, da bi se kompenzovala potreba za povećanjem ovakve cene, ti finansijski efekti moraće da se prate iz nedelje u nedelju. Potrebno je, zatim, nastaviti realizaciju KFW kredita, čiji je zagovornik i prošli put bio novi direktor JKP "Vodovod i kanalizacija". Naime, problem vode i dalje postoji, pre svega, u severnim naseljenim mestima, zbog čega vodovod mora što pre da dođe u ta mesta, jer je to jedini način rešavanja problema, rekao je Pavlov.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji opterećen i dugovima iz prethodnog perioda, kao što su dugovi Apoteke i dugovi Gradske biblioteke, čiji je račun pred blokadom, te će Grad morati da ima značajne finansijske intervencije iz budžeta tokom sledeće godine, što građani ne smeju da osete kada je reč o kvalitetu pružanja javno-komunalnih usluga.

Da bismo tu infrastrukturu obnovili i te usluge poboljšali, glavni ekonomski model privlačenja sredstava u idućoj godini biće model javno-privatnog partnerstva u oblasti poslovanja svih preduzeća u javno-komunalnom sektoru. Za dve do tri nedelje imaćemo rebalans budžeta, a već smo krenuli u proces pravljenja novog budžeta, te blagovremeno moramo biti informisani o tome koji su projekti čiju realizaciju direktori mogu da očekuju naredne godine. Ono što nas odmah posle donošenja odluke o ceni grejanja čeka, jeste primena Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, gde će sigurno doći do racionalizacije broja zaposlenih, ne samo ove godine nego i 2016. godine, u istom procentu, koji iznosi 5,32 posto. Racionalizacija za sledeću godinu mora biti završena u prvom delu godine. To, opet, ne smeju da osete građani Pančeva, jer usluge koje ova preduzeća pružaju građanima ne smeju da trpe, već, naprotiv, moraju da budu mnogo bolje, dodao je Pavlov.

On je istakao da nas očekuje otvaranje regionalne deponije, da imamo vrlo značajne projekte u sportskoj infrastrukturi JKP "Mladost", izgradnju stambenih jedinica, koju vodi Gradska stambena agencija i stalne aktivnosti "Zelenila" i "ATP"-a. 

Bavićemo se širokim spektrom pitanja, a ovo su samo prvi odgovori na pitanje zbog čega su ovakvi sastanci neophodni, jer upravo strateškim planiranjem nećemo dozvoliti da nas nešto iznenadi, izjavio je gradonačelnik.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00