četvrtak, 7. novembar 2019.  13:00h
Pročitano 3152 puta

Izložba povodom jubileja Prota Vasa Živković- 200 godina od rođenja u Narodnom muzeju Pančevo

U godini velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, a u okviru obeležavanja Dana grada Pančeva, Narodni muzej Pančevo ima tu radost i čast da obeleži 200 godina od rođenja našeg pančevačkog prote Vasilija Vase Živkovića. 

Izložba će biti otvorena 7. novembra u 13 sati Izložba će biti otvorena 7. novembra u 13 sati detalj s plakata

Tim značajnim povodom 7. novembra u 13 sati biće otvorena izložba Prota Vasa Živković u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. Čitava izložbena postavka prožeta je u čast jubileja galerijom originalnih portreta njegovih najbližih prijatelja i saradnika, ličnim predmetima i rukopisima.

Realizaciju izložbe pomogli su Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, Arhiv Srpske akademije nauke i umetnosti, Srpska pravoslavna crkvena opština Idvor i Istorijski arhiv u Pančevu.

Prota Vasa rodio se u Pančevu 1819. godine, od oca Teodora, sveštenika, i majke Sofije Đorđević. Kao sveštenik i javni radnik, bavio se mnogim poslovima iz oblasti prosvete, kulture, crkve, ponajviše sa jednim ciljem da afirmiše srpski narod u Habzburškoj monarhiji. 

Poseban doprinos kulturi i društvenom životu bile su pesme prote Vase Živkovića poznate ne samo u Pančevu, već i u vascelom Srpstvu. Neke od poznatijih su: „ Ljubopevac“ (poznatija kao „Ti plaviš zoro zlatna“), „Moji jadi“ (ili „Ah, kad tebe ljubit` ne smem“), „Graničarska pesma“ (ili „Rado ide Srbin u vojnike“). Kako je sam govorio, spontano je i jednostavno „pevuckao kad mu je srce u prijatnim trenucima ili u crnim neprilikama samo od sebe pevalo“.

Prota Vasa Živković, jedna je od najistaknutijih ličnosti srpskog naroda koji su živeli u Habzburškoj monarhiji u 19. veku. Bio je svetionik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prosveti i kulturi. Šta je sve učinio za svoj grad i narod teško je pobrojati. Pančevci su mu se delimično odužili, jednu osnovnu školu i ulicu u gradu nazvali su njegovim imenom.

Izložba će biti otvorena do 10. januara 2020. godine.

  • Datum:  četvrtak, 07. novembar 2019.
  • Vreme:  13:00 
  • Mesto:  Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo 
Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00