petak, 25. septembar 2015.  20:30h
Pročitano 4533 puta

Duo “Dharma” u Pančevu

Subotički duo „Dharma“, koji čine saksofonistkinja Jasna Jovićević i bas gitarista Armand Mesaroš, nastupiće prve večeri 13. World Music Festivala – Ethno.com, koji se održava 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Duo Dharma će nastupiti u petak, 25. septembra, od 20.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva Duo Dharma će nastupiti u petak, 25. septembra, od 20.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva KC

Dharma će nastupiti u petak, 25. septembra, od 20.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva. Pre subotičkog dua, festival će simbolično, kao i prethodnih nekoliko godina,  otvoriti Tamburaški orkestar „Neven“ M.Š. „Jovan Bandur“ iz Pančeva.

Više o projektu “Dharma”

“Dharma”  je subotički muzički duet koji izvodi novu  improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom. Muzika DHARME je kombinacija različitih akustičnih i električnih instrumenata, procesora i lupera. U njihovom zvuku čuje se eksperiment, interaktivna razmena ideja sa osvrtom na jazz, drevne sanskritske mantre, prakse sa zvukom i igra akustike. Čine ga Jasna Jovićević (saksofoni, frule, udaraljke, vokal) i Armand Mesaroš (bass). U svom muzičkom izrazu oboje koriste luper, procesore i efekte. 

Jasna Jovićević je saksofoniskinja i kompozitor koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu gde se školovala i svirala (Budimpešta, New York, Toronto, Brazil, Indija itd.) Dugogodišnje muzičko iskustvo u jazz muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistar muzike i učitelj joge, radi kao pedagog, direktor je kulturnog udruženja, svira u više sastava  i aktivan je učesnik domaće i internacionalne jazz scene.

Armand Mesaroš je profesionalni muzičar, bas gitarista, koji svira različite stilove u više muzičkih sastava. Školovao se u Budipmpešti, jedan je od osnivača Junior Music Studio u Subotici, sa širokim pedagoškim iskustvom.  Bavi se dokumentarnim filmom i spotovima, aktivan je član domaće i inostrane muzičke scene.

Više o Ethno.com festivalu

Ethno.com festival je od 2013. godine napravio zaokret u programskom konceptu.

Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanja civilizovanog gradjanskog društva.

Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima daje dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura. Pored koncerata, festival će i ove godine zadržati naučno-obrazovni program u nameri da na konstruktivni način poveže iskustva mislilaca i interpretatora sa jedne i želje za znanjem mladih, sa druge strane. Želja nam je da publika proživi iskustva koja donosi živopisni kolorit muzičkih kultura i tradicija koje postoje na našoj planeti. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

 

  • Datum:  petak, 25. septembar 2015.
  • Vreme:  20.30 
  • Mesto:  Kulturni centar Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00