utorak, 19. mart 2019.  19:00h
Pročitano 3678 puta

Izložba u Pančevu: Gradovi Vojvodine okom starih fotografa

Mesec fotografije u Narodnom muzeju Pančevo biće nastavljen uz izvrsnu izložbu autorke Milkice Popović. Kroz ovu izložbu moći ćete da se upoznate sa istorijom fotografije u Vojvodini uključujući putujuće fotografe-dagerotipiste i prve profesionalne ateljee. 

Narodni muzej Pančevo Narodni muzej Pančevo Pančevo MOJKraj.rs

Saznaćete koji su motivi inspirisali fotografe vojvođanskog podneblja sa značajnim osvrtom na radove Anastasa Jovanovića, prvog srpskog fotografa.

Izložba će biti otvorena u utorak, 19. marta u 19 časova u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Prva vest o pronalsku fotografije, na području današnje Vojvodine, na srpskom jeziku objavljena je u časopisu Magazin za hudožestvo, književnost i modu aprila 1839.godine. Već četrdesetih godina u Vojvodinu i Srbiju stižu prvi putujući fotografi-dagerotipisti među kojima su najpoznatiji Adolf Dajč i Nikola Štokman.

Značajno mesto zauzima Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf koji je 1850. i 1854. godine fotografisao Petrovaradinsku tvrđavu. Tokom pedesetih godina otvaraju se prvi profesionalni ateljei poput ateljea Ištvana Oldala u Zrenjaninu 1853. godine i Georgija Kneževića u Novom Sadu 1854. godine kao i ateljei pojedinih fotografa u većim gradovima.

 

1 srpska crkva pre 1900 60x45

 

U drugoj polovini 19. veka fotografi počinju da izlaze iz svojih ateljea i snimaju eksterijerne situacije. U početku se suočavaju sa velikim problemima, pa su i fotografije ređe, dok se kasnije, zahvaljujući tehnološkom razvoju, pojavljuje sve veći broj snimaka predela, panorama, trgova, ulica i pojedinih objekata. Od sedamdesetih godina 19. veka prisutno je kontinuirano snimanje eksterijera.

Dokumentarna fotografija uticala je na primenu snimaka u štampi. Krajem 19. veka pojava razglednica sa štamparski umnoženom fotografijom popularizuje dokumentarnu fotografiju, a istovremeno ima i povratan uticaj: daje podsticaj i mogućnost fotografima da snimaju tematske serije fotografija pojedinih gradova, te da se i sami bave izdavanjem razglednica.

  • Datum:  utorak, 19. mart 2019.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Svečana sala Narodnog muzeja Pančevo 
Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00