ponedeljak, 27. avgust 2018.  19:00h
Pročitano 3424 puta

Izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev

Izložba skulptura i objekata autorke Mirjane Blagojev pod nazivom "Transparentnost i refleksija - priča o svetlu" biće svečano otvorena u ponedeljak, 27. avgusta u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Rad Mirjane Blagojev Rad Mirjane Blagojev promo

Publika će izložbu moći da pogleda do 7. septembra.

Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se bavim istraživanjem fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo. 

Radovi su deo istraživanja koje sprovodim na doktorskim umetničkim studijama i bazira se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove ispitujem i dvostruko značenje reči refleksija-kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme, od mitologije do savremenih tema. Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke, u kojima istražujem problem perspektive u trodimenzionalnim objektima  (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala, svetlosne objekte i zidne instalacije, objasnila je umetnica.

 

Mirjana Blagojev

Diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine, gde je i magistrirala 2007. na temu „Pokušaj spajanja naizgled nespojivog-igra sveta u svetu igre“. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, Francuska na smeru Objekat-staklo 2005. godine. Trenutno pohađa Doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad, u okviru kojih je 2017. realizovala istraživački staž u trajanju od tri meseca na CTU-Arhitektonskom fakultetu u Pragu kod prof Mariana Karela.

Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju docenta. 

Član je ULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association).

  • Datum:  ponedeljak, 27. avgust 2018.
  • Vreme:  19:00 
  • Mesto:  Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo 
Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00